Le Penová v Praze: EU je nebezpečný a utopistický projekt

Praha - Předsedkyně francouzské krajně pravicové Národní fronty Marine Le Penová se tvrdě opřela do Evropské unie. Jde podle ní o nebezpečný a utopistický projekt, který byl vnucen. „Evropská unie se proměnila v hrobku našich nadějí,“ uvedla v rámci konference, na kterou přijela do Prahy. Začátek projevu kontroverzní političky ve sněmovně narušil protest asi desítky lidí, kteří provolávali hesla jako „fašistka pryč“.

Marine Le Penová v Praze ostře kritizovala Evropskou unii (zdroj: ČT24)

„Evropská unie je projektem, který je nebezpečný a utopistický, který byl vnucen, a to bez našeho souhlasu a proti naší vůli, a změnil myšlenku evropské spolupráce v byrokratický zlý sen federalistického charakteru uprostřed globalizace, který je naprostým oponentem liberalismu,“ prohlásila Le Penová.

Občany EU přirovnala k hlavnímu hrdinovi povídky Franze Kafky Proměna, který se změní v obludného brouka. „Musíme se přizpůsobit a rozptýlit v těle monstrózní kreatury, jakou je Evropská unie. Evropská unie je šílenstvím, skrývá se za praporem falešné demokracie a činí tak státy nesamostatnými,“ řekla. Unii podle ní navíc vedou lidé, kteří ji nejsou schopni bránit před „největším nebezpečím od dob druhé světové války“, kterým je islámský terorismus.

Le Penová: Euro ničí naši ekonomiku

„Evropská unie se proměnila v hrobku našich nadějí. Euro v podstatě ničí naši ekonomiku,“ uvedla europoslankyně. Evropa by podle ní měla být založená na spolupráci svobodných národů a měla by projít institucionální proměnou. „Měli bychom držet Evropu, která bude založená na spolupráci představitelů všech států a musí 'prostřelit' Evropskou komisi.“

Ve svém projevu se odvolávala i na slova prvního československého prezidenta T. G. Masaryka, že Evropa je vybudována na velikém hřbitově a že je laboratoří. „Nenechme tuto laboratoř jakýmsi čarodějnickým učňům, protože je možné, aby národy šly jinou cestou. Cestou míru, prosperity a lepší budoucnosti,“ poznamenala s tím, že to je úkol pro nacionální sdružení po celé Evropě.

Šéfka francouzských nacionalistů také zdůraznila, že existence EU je založená na podvodu na evropských voličích. Evropští politici totiž prosadili lisabonskou smlouvu jakožto náhražku evropské ústavy, kterou Francouzi odmítli v referendu. „Je tomu deset let, co miliony občanů řekly 'ne' evropskému federalismu, a přesto ti, kteří měli respektovat a hájit jejich vůli, je podvodně zradili tím, že lisabonskou smlouvu, hrubou kopii fatálního návrhu evropské ústavy, nechali prosadit už ne přímo lidmi, ale parlamenty, které již většinou stále méně reprezentovaly obyvatelstvo,“ domnívá se Le Penová.

Politička rovněž obvinila vedoucí představitele EU a USA z odpovědnosti za současnou uprchlickou vlnu z Blízkého východu a severní Afriky. Nejprve prý destabilizovali Libyi a Sýrii a místo, aby běžence vraceli zpátky, jednají tak, že migranty v jejich snažení utvrzují. Přitom Evropa, zasažená nezaměstnaností, chudobou a bezprecedentním napětím, utečencům nemůže nabídnout nic víc než v lepším případě námezdní práci a vykořisťování.

Před vystoupením Le Penové zněla hesla „fašistka pryč“

Ještě než mohla promluvit, se v zadních lavicích sálu zvedlo asi deset mladých lidí s anglicky psanými transparenty vyzývajícími „Le Penová, vrať se domů“ nebo „Nejsi tu vítána, fašistická lady“. Skandovali přitom „fašistka pryč“. Jejich protest trval asi minutu, než je organizátoři vyvedli. Bývalý předseda Úsvitu Tomio Okamura, který na konferenci také vystoupil, jejich akci označil za „mediální komedii“, jejímž cílem podle něj bylo, aby se odpůrci Le Penové dostali do médií. Sama Le Penová vzala protest s humorem a poukázala na to, že demonstranti byli alespoň oblečení.

Protesty před vystoupením Le Penové
Zdroj: Michal Doležal/ČTK

Le Penová je nejvýznamnějším hostem konference Evropský mír a prosperita po Evropské unii, kterou pořádala neparlamentní Občanská konzervativní strana bývalého poslance ODS Jiřího Janečka. Ta je partnerskou stranou Národní fronty. Kromě Le Penové na konferenci vystoupil předseda belgické nacionalistické strany Vlámský zájem Tom Van Grieken, její bývalý šéf a europoslanec Gerolf Annemans nebo zahraničněpolitický mluvčí pravicové Svobodné strany Rakouska Johannes Hübner.

Le Penová do Prahy přiletěla už v úterý, kdy se setkala s exprezidentem Václavem Kalusem. Probírala s ním budoucnost Evropy a slíbila mu, že napraví velkou nespravedlnost, že nebyl jako prezident pozván do Francie. Měl by vystoupit na akcích Národní fronty a mluvit o svých názorech na Evropskou unii a euro, které podobně jako Le Penová dlouhodobě kritizuje. Svou návštěvu Česka Le Penová komentovala i na svém twitterovém profilu.

Le Penová usiluje o změnu nežádoucí image strany

Marine Le Penová je předsedkyní Národní fronty od roku 2011, vedení strany převzala po otci. Od té doby se stranu snaží zbavit nálepky antisemitismu i pravicového radikalismu. Národní fronta loni vyhrála ve Francii volby do Evropského parlamentu. Le Penová, která je nyní europoslankyní, se hodlá v roce 2017 ucházet o prezidentské křeslo. Její otec Jean-Marie Le Pen nedávno oznámil, že je „zatím“ proti tomu, aby volby vyhrála. Více o vyhrocených vzájemných vztazích čtěte ZDE.

Pozornost na sebe strhla Le Penová a její strana také koncem roku 2014 v souvislosti s půjčkou devíti milionů eur (249 milionů korun) na kampaň od První česko-ruské banky (PČRB). Ta vznikla v roce 1996 v Praze. Strana se hájila tím, že francouzské banky jí půjčku zamítly. Vyrojily se spekulace, zda půjčku neposvětil Kreml. Oficiální vztahy mezi Paříží a Moskvou přitom výrazně ochladly kvůli situaci na Ukrajině.

ČTĚTE: Francii šokovala ruská půjčka pro nacionalisty Le Penové

Národní fronta (Front National) je krajně pravicovou stranou, která se staví proti imigraci, a to především muslimů ze severní a západní Afriky. Hlásá zákaz potratů, podporu místní tradiční kultury, větší nezávislost na EU a dalších mezinárodních organizacích. Dále prosazuje stanovení tarifů nebo jiných ochranných opatření před levným dovozem, obnovení trestu smrti, zejména pro teroristy, vrahy a překupníky drog, zrušení dvojího občanství, nižší daně nebo zastavení výstavby mešit. V současnosti má asi 75 tisíc členů.


Národní frontu založil Le Pen v roce 1972, když kolem sebe sdružil odpůrce přistěhovalců a evropské integrace. Její původní název zněl Národní fronta za francouzskou jednotu. Pod vedením Marine Le Penové se Národní fronta distancovala od rasismu. Nyní hlásá politiku silného státu podporujícího sociální zabezpečení, který má být určen pouze „pravým Francouzům“ a chránit je před globalizací a před „islamizací“ Francie.