Rodina zabitého výsadkáře dostane od ministerstva čtyřmilionové odškodné

Praha – Armáda musí zaplatit čtyřmilionové odškodné rodině výsadkáře, který zahynul při testování nových padáků. Pravomocně o tom rozhodl pražský vrchní soud, ten také zvýšil odškodnění pro bratra zesnulého. Příbuzní, podle kterých nesla odpovědnost za smrtelný pád armáda, požadovali celkem 6,5 milionu.

Výsadkáři Lukáši Syručkovi se při seskoku v roce 2009 zapletly šňůry padáku do výzbroje. Mladík nestačil včas otevřít záložní padák a zabil se. Podle armády se žádné chyby nedopustil. Soudce, znalec, státní zástupce i obhájci se při hlavním líčení shodli na tom, že armáda má na neštěstí velký podíl. Podle znalce byly testy nedbale připraveny. Před soudem kvůli testování padáků stanuli dva technici, soudy je pak ale osvobodily.  

„Došlo k zásahu do rodinného života nejbližších členů rodiny tohoto vojáka… Zohlednili jsme, že žalovaný (ministerstvo obrany) přistupoval k události zodpovědně - mimo jiné poskytoval morální podporu rodině. Jinak by ty přiznané částky zřejmě byly vyšší,“ konstatovala při odůvodnění dnešního rozhodnutí předsedkyně odvolacího senátu Dagmar Javůrková.  

„Jsem ráda, že soud v podstatě uznal vinu Armády České republiky, a doufám, že armáda udělá takové kroky, aby k těmto zbytečným úmrtím už nedocházelo,“ řekla novinářům při odchodu ze soudní síně vdova po výsadkáři, která celé jednání proplakala.

Pražský městský soud v roce 2013 přiznal pozůstalým odškodné ve výši necelých čtyř milionů korun. Po milionu přiznal manželce zemřelého a jejím dvěma dětem. Matce zesnulého verdikt přisoudil půl milionu, otci 350 tisíc a bratrovi původně 75 tisíc korun.    

Proti tomuto rozsudku se odvolala jak rodina, tak i stát. Vrchní soud teď zvýšil odškodné pro bratra na 175 tisíc korun, ostatní částky ponechal. „Vztahy mezi oběma bratry byly nadstandardní, velmi dobré. Částka 75 tisíc korun by proto byla zcela neodpovídající,“ vysvětlila soudkyně. Ministerstvo obrany již dříve podle svého právníka zaplatilo manželce a dětem zabitého výsadkáře 1,57 milionu korun.