Úterý přinese letní teploty, večer ale pozor na bouřky a kroupy

Česko zítra čeká letní den. Teploty vystoupí až na 28 stupňů Celsia. Odpoledne a večer se ale obloha zatáhne a od západu přijdou bouřky někde doprovázené přívalovými dešti a silným větrem. Ve středu se pak znovu ochladí, a to až o 10 stupňů.

V úterý bude vrcholit příliv velmi teplého vzduchu, teploty vystoupí na 24 až 28 stupňů Celsia. Nelze vyloučit, že výjimečně může být pokořena i hodnota 30 stupňů. Příchod bouřek se očekává odpoledne v západní polovině Čech, poté se přesunou na východ a mohou být velice silné.

Výstraha meteorologů platí od úterý 14:00 pro Prahu, Středočeský, Karlovarský, Plzeňský, Jihočeský, Liberecký a Ústecký kraj. Odpoledne v 17:00 pak začne platit i pro kraje Pardubický, Královéhradecký a Vysočina.

Co dělat, když nás venku zastihne bouřka?

  • Během bouřky nevycházejte zbytečně ven.
  • Pokud se nacházíte venku, schovejte se. Bezpečný úkryt před bleskem poskytují budovy, zejména velké objekty s ocelovou nebo železobetonovou konstrukcí, obecně pak veškeré stavby chráněné hromosvodem. V přírodě se můžete bezpečně schovat v hustém lese, nižším porostu nebo úzkém údolí.
  • Rozhodně se neschovávejte pod osamělými stromy, na okraji lesa, pod převisy nízkých skal, či v menších staveních bez hromosvodu. Velké bezpečí neskýtají ani velká stavení s porušenou statikou, kde v případě úderu blesku hrozí další narušení zdiva a zřícení.
  • Největší nebezpečí zásahu bleskem hrozí při pobytu v otevřeném terénu a na vyvýšených místech, v bezprostřední blízkosti železných konstrukcí (sloupy elektrického vedení), vysokých osamocených stromů nebo vodních ploch. Nikdy se za bouřky neopírejte o zeď či skalní stěnu.
  • Během bouřky nezůstávejte na kopcích a holých pláních. Překvapí-li vás bouřka na rozlehlé holé pláni, rozhodně nepokračujte dál v chůzi a nezůstávejte ve skupině.
  • Bouřka je nejvíce nebezpečná do vzdálenosti 3 km (tj. zhruba 9 s mezi hřměním a bleskem), ale v bezpečném úkrytu raději zůstaňte až do doby, než bude bouře alespoň 10 km vzdálená (tj. zhruba 30 s mezi hřměním a bleskem).
  • Pokud vás zastihne bouřka v automobilu, nemusíte se blesku příliš obávat. V případě silných nárazů větru ale dejte pozor na padající stromy či větve, popř. zcela zastavte a přečejte nepřízeň počasí v autě zaparkovaném na bezpečném místě.
  • Pokud bouřku doprovází i silný vítr, držte v bezpečné vzdálenosti od vysokých stromů nebo sloupů elektrického vedení (shozené dráty mohou být stále pod proudem). Ve městě omezte pohyb kolem vyšších budov, u kterých hrozí stržení střechy. 
  • Doma nezapomeňte zavřít okna, odstraňte nebo upevněte volně uložené předměty, které mohou v důsledku větru ohrožovat okolí (truhlíky, květináče, zahradní nábytek atd.)

zdroj: Hasičský záchranný sbor

Ve středu se citelně ochladí a rtuť teploměru se podle aktuální předpovědi vyšplhá už jen na 14 až 18 stupňů. Z počátku bude zataženo s deštěm, na východě republiky se ojediněle přidají i bouřky. Během dne ale budou od západu přeháňky i déšť ustávat a oblačnost se protrhá. Ve čtvrtek se objeví přeháňky už jen výjimečně. 

Předpověď počasí na 7.–9. 5.
Zdroj: ČT24
Vydáno pod