Není na platy, systém se může zhroutit, varují léčebny

Praha - Léčebny dlouhodobě nemocných, podobně jako rehabilitační ústavy, nemají podle Asociace nemocnic na to, aby zdravotníkům zvedly platy. Pět procent, které vláda slibovala, drtivá většina takových zařízení svým lidem nepřidala. V nemocnicích s tabulkovými platy se přitom peníze zvyšovaly začátkem roku automaticky.

Systém se může zhroutit, varují léčebny (zdroj: ČT24)

Zdravotníci, kteří se starají třeba o pacienty po úrazech, mozkových příhodách nebo s chronickými nemocemi, si měli podle plánů vlády od nového roku přilepšit na výplatní pásce o pět procent, stejně jako kolegové ze státních nemocnic. Podle svých zástupců však nemají dostatečné prostředky. „Na lůžka následné péče úhradová vyhláška zdroje neposkytla,“ říká ředitel Oblastní nemocnice Kolín a LDN Kutná hora Petr Chudomel.

V horažďovické léčebně se zdravotníci zvýšení platů nedočkali vůbec. „V letošním roce jsme nepřistoupili k navýšení platů, protože jsme neobdrželi slibovaných 103 procent příjmů loňského roku,“ uvedl ředitel LDN Horažďovice Martin Grolmus.

Podle Asociace českých a moravských nemocnic nejsou zmíněné léčebny rozhodně jediné, které reálně dostaly méně peněz. Zjistila to z dat od šedesátky zařízení následné péče. „Máme první tvrdá čísla a je to tak, že devadesát procent zařízení nemohlo navyšovat mzdy proto, že na to nedostala peníze úhradovou vyhláškou,“ tvrdí za asociaci Petr Fiala. Kolínský ředitel Petr Chudomel dodává: „Navýšila sazbu na ošetřovací den o devět procent, což pokrývá zhruba stokorunový regulační poplatek, ale již nekryje pětiprocentní navýšení.“

Platy zdravotníků

Státní nemocnice (průměr včetně odměn a přesčasů):
- lékaři 62 100 Kč
- sestry 29 600 Kč
- ošetřovatelé 15 700 Kč

Nestátní nemocnice (včetně odměn a přesčasů):
- lékaři 54 900 Kč
- sestry 23 600 Kč
- ošetřovatelé 15 100 Kč

Zdroj: ÚZIS

Podle ministerstva však za nedostatek peněz na platy nemůže vyhláška. „Byla udělaná tak, že umožňuje navýšení o pět procent. Samozřejmě ta zdravotnická zařízení mohou mít různé jiné ekonomické problémy, které mu to neumožňují. My se snažíme ještě z pojišťoven dostávat další data,“ reaguje náměstek ministra Tom Philipp (KDU-ČSL).

Pokud se propočty Asociace potvrdí, budou chtít její zástupci s odboráři po ministerstvu další peníze. Jinak podle nich hrozí, že z následné péče začnou zdravotníci odcházet. „Potom se celý segment následné péče zhroutí, sestry a pečovatelky odejdou a nebude se o nás mít kdo starat,“ varuje Fiala. „Se sháněním pracovníků jsou velké problémy. Myslím, že příčinou je mzdová politika,“ potvrzuje jeho slova Petr Chudomel.

Ministerstvo zdravotnictví zatím čeká na podrobnější data. O dopadu vyhlášky na mzdy budou zástupci resortu s odbory znovu jednat v polovině května.