Sobotka: Přerozdělování uprchlíků zvýší poptávku po nelegální migraci

Praha - Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) by uvítal, kdyby Rada bezpečnosti OSN dala mandát k vojenské operaci Evropské unie, která by mohla pomoci stabilizovat situaci v pobřežních vodách Libye. Je totiž nutné jít k příčinám migračních toků. Naopak návrhy na přerozdělování uprchlíků Česká republika dál odmítá. Podle Sobotky pouze zvýší poptávku po nelegální migraci do Evropy, navíc zájemci o azyl směřují do konkrétních zemí, kde mají zázemí nebo větší příslib vysoké životní úrovně. Řekl to v rozhovoru pro pořad Týden v politice.

Týden v politice: Rozhovor s Bohuslavem Sobotkou (zdroj: ČT24)

Evropská unie se v dubnu dohodla na navýšení finančních prostředků pro agenturu Frontex, která střeží hranice EU. Peníze pomohou také při záchranných operacích. Evropské země zatím nepřistoupí k přerozdělování uprchlíků, s kterými má problém Itálie, k jejímž břehům většinou směřují. „Kdyby došlo ke kvotaci, ve skutečnosti by to úspěšné nebylo,“ prohlásil předseda vlády k diskusi o řešení uprchlické krize ve Středozemním moři. Sobotka si myslí, že přerozdělování uprchlíků by pouze zvýšilo poptávku po nelegální migraci do Evropy.

Uprchlíci směřují hlavně do nejvyspělejších zemí. Lákají je země jako Rakousko, Německo, Švýcarsko nebo Francie. „Česká republika není cílovou zemí migrantů, oni přes ČR prochází,“ řekl Sobotka, „směřují tam, kde mají nějaké zázemí, kde je nejvyšší životní úroveň.“ Přijímání uprchlíků tak má zůstat dobrovolným rozhodnutím jednotlivých států. Za symbolické gesto, že se k tomu Česko hlásí, považuje premiér přijetí sedmdesáti syrských rodin, které přesidluje z uprchlických táborů.

"Musíme pomáhat lidem na místě, aby se zlepšily jejich životní podmínky. Není možné jim říct, podívejte se, jestli se vám tady nedaří, jestli vaše vlády nefungují, přijďte všichni do Evropy," uvedl Bohuslav Sobotka.

Zasáhnout proti obchodníkům s nadějí

„Jsme pro to, abychom se dívali na příčiny migračních toků. Zhroucená vláda v Libyi byla bezprostřední příčinou toho, že dneska z Afriky míří stovky tisíc lidí do Evropy a zastaví se až v okamžiku, kdy nastupují do lodě, která je převeze do Itálie nebo na Maltu,“ uvedl Sobotka. Pomohlo by prý, kdyby Rada bezpečnosti OSN dala mandát k vojenské operaci Evropské unie a ta mohla ovlivnit situaci hned u břehů Libye a zasáhnout proti obchodníkům s lidmi, pašerákům, kteří na touze lidí po naději vydělávají miliony eur. V opačném případě může Evropa jenom čekat na další lodě se zoufalými uprchlíky a zachraňovat je před utonutím.

Řada evropských politiků už prý navíc zjišťuje, že bylo arabské jaro vnímáno s určitou naivitou. Země, které zasáhlo, se zhroutily a nenahradil je organizovaný státní aparát, ale rozvratu se ujaly různé radikální islamistické skupiny. „Potřebujeme stabilizovat region severní Afriky, odpovědnost musí převzít vlády, které by tam měly být konstituovány s podporou Evropské unie, a musíme pomáhat lidem na místě, aby se zlepšily jejich životní podmínky,“ dodal Sobotka.

Pomoc na místě, účinná integrace u nás

Česká republika je jedna z prvních zemí, které spustily program pomoci na místě. „Letos investujeme zhruba dvě stě milionů korun do pomoci lidem, kteří jsou v uprchlických táborech v Jordánsku, v Kurdistánu, v Turecku,“ řekl Sobotka s tím, že v příštích letech bude potřeba, aby celá Evropa vynaložila více finančních prostředků právě na stabilizaci na místech, aby nedocházelo k tomu, že budou proudit velké uprchlické vlny, s kterými se potom evropská společnost nebude schopná vypořádat.

I když totiž přijdou, je třeba mít připravený integrační plán. „Oni potřebují určitou asistenci, potřebují mít kde bydlet. Není možné, aby se hromadili na ubytovnách, musíme jim najít místo, kde budou bydlet, musíme jim najít práci, místo, kde budou jejich děti chodit do školy,“ popsal Sobotka. Česko přitom má omezené rozpočtové možnosti a omezené možnosti tyto lidi integrovat. Ohled je třeba brát vedle ekonomických možností i na bezpečnostní rizika.

"Obávám se, že přesazovat uprchlíky pocházející z jiného kulturního prostředí do prostředí zcela odlišného je jako přesazovat starý strom, který vám často potom jenom uhyne nebo má nepříznivé podmínky pro svůj další růst," řekl prezident Miloš Zeman. Reagoval na poslední rozhodnutí europoslanců, kteří se v rezoluci o situaci uprchlíků ve Středomoří shodli, že EU by měla zavést kvóty pro přijímání uprchlíků jednotlivými zeměmi, jež mají věnovat více peněz na pomoc běžencům. Evropský parlament podle Zemana může podpořit systém kvót pro přijímání uprchlíků, ale realizace je plně v pravomoci národních parlamentů a vlád.