Čarodějnice večerní pálení ocení – jim jediným nebude zima

Pouze kolem 10 až 12 stupňů Celsia bude večer, až lidé vyrazí na pálení čarodějnic. Oheň tak nepomůže pouze se zaháněním netvorů, ale především chladu. Pro ty, kdo se těší na večerní slavnosti, mají meteorologové i dobrou zprávu – pršet bude pouze v Čechách, a to jenom občas. V dalších dnech se ale počasí zhorší, o prodlouženém víkendu budou teploty ještě nižší než na čarodějnice a zejména v pátek naopak spadne více vody.

Ačkoli bude čtvrtek oblačný až zatažený, pouze na Moravě a ve Slezsku bude zpočátku polojasno, pršet příliš nebude. Meteorologové očekávají pouze občasný déšť a přeháňky s úhrnem do deseti milimetrů, a to především v Čechách. Večer by pršet nemělo. Nejvyšší denní teploty dnes budou mezi 12 a 16 stupni, v noci klesnou na 5 až 9 stupňů.

Třídenní volno, které bude po čarodějnicích bezprostředně následovat, bude ještě chladnější a zejména zpočátku také deštivější než čtvrtek. V pátek budou nejvyšší teploty pouze mezi 10 a 14 stupni, v sobotu má být o stupeň více, v neděli se oteplí na 13 až 17 stupňů Celsia. V pátek bude zataženo a deštivo takřka na celém území. Déšť bude občasný, popř. přijdou přeháňky. Poměrně deštivé počasí bude pokračovat i o víkendu.

Klepat se zimou není radno, založit požár ale také ne

Ačkoli má být čarodějnický večer poměrně chladný, hasiči se obávají opaku. Podle mluvčí hasičského generálního ředitelství Nicole Zaoralové sice když je po dešti a vlhká půda, nebývá požárů tolik, ale přesto se poslední dubnový večer množství požárů pravidelně zvyšuje. V případě, že jsou vatry mokré, si lidé podle ní často pomáhají chemickými látkami. „Pak o co méně je požárů, o to více je úrazů z tohoto důvodu,“ podotkla. K dalším úrazům dochází, když alkoholem posílení lidé začnou oheň přeskakovat. „Velmi často se stává, že oděv chytne. Potom je důležité, aby ti lidé nebo alespoň jejich okolí nezpanikařili, neutíkali a oheň udusili,“ doporučila Nicole Zaoralová.

Aby předešli zbytečným požárům, měli by organizátoři večerních slavností zapalovat ohně alespoň 50 metrů od lesa a 100 metrů od stohu nebo obydlí. Kolem vatry je nutné odstranit hořlavé látky a předměty včetně suché trávy.

Vydáno pod