Znalec přezkoumá zdravotní stav Ratha, žalobce zvažuje vazbu

Praha - Soudce Robert Pacovský vyhověl návrhu žalobce Petra Jiráta, aby soudní znalec přezkoumal zdravotní stav exposlance Davida Ratha. To by mělo trvat asi dva týdny. Rath je po nedělní nehodě na kole v pracovní neschopnosti a nechodí k hlavnímu líčení. Pokud znalec zjistí, že Rath může k soudu přijít, navrhne státní zástupce vzetí bývalého ministra do vazby. Podle Jiráta by se totiž bývalý hejtman svých chováním dopouštěl maření soudního jednání.

Trestní senát Roberta Pacovského dostal lékařskou zprávu o propuštění Ratha z kladenské nemocnice a nařídil odborné zhodnocení zdravotního stavu v jeho bydlišti v Hostivici. Tři dny hlavního líčení, které byly v plánu tento a příští týden, soudce zrušil, a jednání odročil na 11. května.

Program hlavního líčení se zkomplikoval v pondělí, kdy Rath k soudu nedorazil, protože v neděli spadl z kola na cyklostezce na Kladensku. Údajně byl v bezvědomí a záchranka ho převezla do nemocnice. Lékaři ho v úterý propustili do domácího léčení. Dnes odpoledne ale Rath znovu odjel do nemocnice. Návrh žalobce mu prý vyvolal silnou bolest hlavy a závrať.

Advokát Černý: Je to nepřípustný nátlak

Jirát navrhl přezkoumání Rathova stavu především proto, že se obává maření hlavního líčení. Pokud je Rath v neschopnosti, ale může k soudu dorazit, pak chce žalobce navrhnout vzetí exposlance do vazby. Rathův advokát Adam Černý to označil za „nepřípustný nátlak“ na klienta, návrh je podle něj v rozporu s etikou. „Já mám ty lékařské zprávy, ale přiznám se, že moc tomu nerozumím, jsou to takové latinské výrazy,“ uvedl Černý. Podle něj prý může obhajoba v určitém případě Jirátův postup napadnout jako nezákonný.

„Za bezvědomí poslat člověka do kriminálu je návrh hodný prokurátora Urválka a let padesátých. Navíc po úrazu hlavy nemá být člověk vystaven stresu, neboť hrozí trvalé zdravotní následky,“ uvedl Rath v písemném vyjádření pro ČT.  

Kvůli opakovaným průtahům soudce už dříve vyčlenil obžalobu Davida Ratha a Lucie Novanské z původního případu s jedenácti obžalovanými. Ve druhé větvi případu, který se týká manipulace s veřejnými zakázkami, již padly nepravomocné tresty. V kauze Rath měl původně soud naplánovaná jednání do května, už teď je ale jasné, že rozsudek nepadne ani za měsíc a že se proces protáhne minimálně do prázdnin.  

Trestní stíhání Ratha se týká údajné korupce při stavebních a zdravotnických tendrech. Podle vyšetřovatelů bral úplatky, což ale Rath odmítá. Podle něj nebylo možné veřejné zakázky ovlivňovat, protože byly pod vícenásobnou kontrolou. Hlavní líčení v Rathově části kauzy pokračovalo minulý týden po zhruba dvouměsíční přestávce. Rath tehdy dorazil se svým advokátem Černým, který soud požádal, aby znovu rozhodl o případném vyloučení soudce Roberta Pacovského z případu.