Soud vyslechne novou svědkyni, pak rozhodne o obnově Ďuričkova případu

Městský soud v Praze souhlasil s vyslechnutím svědkyně, kterou navrhl hoteliér Bohumír Ďuričko, odsouzený za vraždu podnikatele Václava Kočky. Po její výpovědi soudní senát rozhodne, zda povolí obnovu Ďuričkova trestního řízení. Zasedání má pokračovat v červnu. Podle odsouzeného hoteliéra by servírka z místa činu mohla vnést do případu nové světlo.

„Jsem odsouzen za vraždu jako bestiální vrah. Nikdo se nezabýval tím, že jsem bránil nejen sebe, ale i těhotnou přítelkyni v sedmém měsíci,“ prohlásil u soudu. Zopakoval, že střílel do stropu, takže nemohlo jít o vražedný úmysl. Při odchodu ze soudní síně prohodil na otázku novinářů jen to, že bojuje za očistu svého jména.

„Můj klient má za to, že obnovu řízení odůvodňuje absence výpovědi servírky z restaurace Monarch, která celou věc viděla a mohla by se vyjádřit zejména k tomu, zda z místa prchal, či neprchal,“ doplnil Ďuričkův advokát Pavel Rameš. Státní zástupkyně Jana Kadeřábková ale obnovu řízení odmítá - všechny svědky z místa činu podle ní už v minulosti policie vyslechla.

Hoteliér Ďuričko zastřelil syna organizátora Matějské pouti Václava Kočky staršího v roce 2008 po křtu a autogramiádě knihy tehdejšího předsedy ČSSD Jiřího Paroubka. Muži se v pražské restauraci Monarch dostali do roztržky, při které Kočka podnikatele nejméně jednou udeřil do obličeje. Ďuričko pak vytáhl od pasu zbraň, namířil na svého protivníka a třikrát na něj z bezprostřední vzdálenosti vystřelil.

Právní zmocněnec rodiny Kočkových Josef Lžičař:

„Nechci předbíhat. Soud bude posuzovat, je-li tato svědkyně věrohodná, nebo zda není nějakým způsobem vytvořená.“

Bratr zavražděného Jan Kočka:

„Ten chlap mluví o vendetách, je zvyklý tak pracovat. Dělal to v minulosti, střílel do stropu, když hrál karty, bouchačku měl na stole. Nikdo nechtěl tyto svědky vyslechnout, protože já si myslím, že ten trest byl velmi mírný.“

Obnovy řízení se domáhal i u Ústavního soudu, ale marně

Ďuričko i otec oběti byli vnímáni jako kontroverzní podnikatelé, zmiňovala se o nich například zpráva někdejšího šéfa Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Jana Kubiceho z roku 2006 o údajném prorůstání organizovaného zločinu do politiky. Obnovy řízení se Ďuričko neúspěšně domáhal už dříve, jeho stížnost odmítl před dvěma lety Ústavní soud.

Bohumír Ďuričko u soudu
Zdroj: Michal Doležal/ČTK

Podle trestního řádu soud povolí obnovu pravomocně ukončeného trestního řízení tehdy, pokud vyjdou najevo skutečnosti nebo důkazy dříve neznámé, které by mohly odůvodnit jiné rozhodnutí o vině nebo na jejichž základě by byl původně uložený trest v nepoměru k povaze a závažnosti trestného činu.