Literární akademie dál balancuje nad propastí, nový vlastník vycouval

Literární akademii zatím noví majitelé nezachrání. V pondělí se sice objevila informace, že mají soukromou vysokou školu převzít, zájemci ale od smlouvy nakonec odstoupili. Důvodem jsou mimo jiné vysoké dluhy, které současní němečtí majitelé i jednatel Miroslav Doležal během jednáních o prodeji zamlčeli. Oznámila to členka studentské komory akademického senátu Jana Fleglová. Zájemci o převzetí sdělí podrobnosti na středeční tiskové konferenci.

Podle Fleglové se novými majoritními vlastníky měli stát majitelé střední a vyšší odborné školy reklamní tvorby Michael. Ti to však nepotvrdili. K neúspěšnému konci obchodu vedly podle členky akademického senátu zamlčené dluhy a nedodržené dohody ze strany současného vlastníka i jednatele Doležala. „Řekli, že za takových podmínek do toho nemohou jít,“ uvedla.

Příchod nových majitelů měl uklidnit situaci na škole zmítané spory studentů i učitelů s jednatelem. Dnes se proto narychlo schází akademický senát, aby projednal, jaké to bude mít dopady na budoucnost školy. „Vypadá to, že by mohla skončit i v insolvenci,“ obává se Fleglová. Zaměstnanci školy podle ní už několik měsíců nedostávali zaplaceno, zjistily se také dluhy na odvodech na sociální a zdravotní pojištění, které za ně měl odvádět zaměstnavatel.

Situace ve škole se vyhrotila před měsícem. Skončila studentskou stávkou a odvoláním rektora Petra Kaňky. Ten byl s vidinou příchodu nových majitelů navrácen do funkce, aby škola měla znovu akademické vedení. Bez něj není možné například vypsat komise pro státní závěrečné zkoušky.

Literární akademie, která jako soukromá vysoká škola funguje od akademického roku 2001/2002, má 138 studentů. Zaměřuje se na výuku tvůrčího psaní a mediální komunikaci. V červenci 2013 změnila oficiální název na International Art Campus Prague. Jejím většinovým vlastníkem je německá společnost EDUCATIONPARTNER CAMPUS se sídlem v Hamburku.