Transparency: Vláda má po zbrojařích chtít protikorupční opatření

Vláda by měla po uchazečích o zbrojní zakázky požadovat zavedení etických a protikorupčních pravidel. Vyzvala ji k tomu česká pobočka organizace Transparency International (TIC). Na Tatru a další firmy se zbrojní výrobou organizace apeluje, aby tato pravidla přijaly. Tatra se totiž ve světovém srovnání umístila mezi nejhoršími.

Etická a protikorupční pravidla pro zbrojní zakázky (zdroj: ČT24)

Organizace Transparency International představila mezinárodní Protikorupční index zbrojních firem. V něm zkoumali zavádění protikorupčních opatření a zvýšení transparentnosti u 163 zbrojních firem ze 47 zemí. Programový ředitel TIC Radim Bureš zdůraznil, že index nehodnotí, zda se firma reálně dopouští korupce, ale pouze její preventivní opatření. Vládu a ministerstvo obrany pak TIC vyzvala, aby po uchazečích o zbrojní zakázky zavedení etických a protikorupčních pravidel požadovaly. „Vím, že to není úplně jednoduché, ale dovedu si představit, že v nějaké základní podobě by k tomu české ministerstvo obrany mohlo přistoupit. Budeme se s nimi o tom bavit,“ řekl Bureš. Protikorupční požadavky by se podle něj mohly stát součástí technických podmínek tendrů.

Ministr obrany Martin Stropnický (ANO) řekl, že úřad při výběrových řízeních postupuje podle zákona o veřejných zakázkách. Jejich snahy směřují také k zapojení českých zbrojařských firem do mezinárodních dodavatelských řetězců a projektů. To má na české firmy vytvářet tlak, aby zlepšovaly konkurenceschopnost, řízení nebo vývoj. „Každý takový dodavatel musí projít přísným screeningem a naše firmy jsou v tomto ohledu úspěšné,“ zdůraznil ministr.

Tatra se chce do konce roku výrazně posunout 

Jediným českým zástupcem ve výběru byla společnost Tatra. Ve výsledcích se ale zařadila do nejhorší skupiny. Protikorupční program totiž dosud nezavedla. „V případě automobilky Tatra vnímáme, že reálně došlo k výraznému zvýšení jejího kreditu a k opětovnému etablování na indickém trhu. To sice kvitujeme, ale jsme přesvědčeni, že kromě toho by měla nejen Tatra, ale i jiné české podniky obranného průmyslu k preventivním protikorupčním opatřením přistoupit,“ uvedl Bureš.

Mluvčí Tatry Andrej Čírtek zmínil, že Tatra se dostala do složité situace s insolvencí v roce 2012. „V prvních letech po nástupu nových vlastníků bylo třeba rozběhnout výrobu, restrukturalizovat firmu a získat zakázky. Pozornost se věnovala věcem zásadním pro přežití podniku, a ne protikorupčnímu programu,“ vysvětlil Čírtek, který přislíbil, že se do konce letošního roku firma v zavádění protikorupčního programu „výrazně posune“. 

Třetinové zlepšení

Oproti indexu z roku 2012 se zlepšilo 33 procent hodnocených firem. Do vyšší z celkem šesti kategorií se posunulo 42 společností, další třetina firem vykázala určité zlepšení. Podle Transparency International je ve zbrojním průmyslu korupční riziko vysoké všude na světě. 

„Korupční rizika jsou spojena s protlačováním dodávek, které nejsou nezbytně nutné, popřípadě neodpovídají specifickým požadavkům armád té které země. Velkou roli v rámci zbrojního průmyslu hrají zprostředkovatelské firmy a různí externí obchodníci,“ prohlásil Bureš, podle nějž proto kvalitní protikorupční program musí klást důraz nejen na mateřskou společnost, ale i na dodavatele, popřípadě prodejce té které zbrojní firmy.