Zaorálek připomněl nutnost pomoci Ukrajině a zkritizoval podřízeného

Praha - Česká republika vypraví ještě do léta na Ukrajinu další konvoj s humanitární pomocí. Lidem postiženým boji poveze rozkládací stany pro poskytování první pomoci a zdravotnické vybavení. Jeho součástí budou i tři nebo čtyři sanitky. Lidovým novinám to řekl ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD). Rovněž ostře zkritizoval vládního zmocněnce pro energetickou bezpečnost Václava Bartušku za jeho nedávné vyjádření pro server Neovlivní.cz, v nichž Bartuška navrhuje řešit ruskou vojenskou intervenci na Ukrajině upalováním a zabíjením. Podobný cynismus zaměstnance ministerstva zahraničí považuje ministr za nepřípustný.

Konvoj bude stát zhruba šest milionů korun. Česká pomoc Ukrajině tím ale neskončí. „Letos by mělo jít na Ukrajinu nejméně devadesát milionů,“ řekl deníku Zaorálek. Podle ministra je momentálně velký tlak na navýšení pomoci pro uprchlíky do jižní Evropy. „Tyhle peníze se ale perou s Ukrajinou a hrozí, že nám to Ukrajinu úplně vybrakuje. Proto si myslím, že bychom my z regionu měli víc tlačit na geografickou rovnováhu při rozdělování pomoci. Domluvili jsme se ve V4, že teď budeme Ukrajinu víc zvedat na radách v EU,“ dodal ministr.

Humanitární pomoc pro Ukrajinu
Zdroj: ČT24

Česká republika letos poslala pomoc na Ukrajinu už v únoru. Ve skladu ukrajinského červeného kříže v Kyjevě bylo složeno 40 tun zdravotnického materiálu, spacích pytlů, pokrývek a střešní krytiny pro obyvatele, kteří museli kvůli konfliktu opustit své domovy.

Od roku 2014 poskytla Česká republika na různé formy pomoci Ukrajině asi sto milionů korun, a to na přímou materiální pomoc, zdravotnickou péči nebo pobyty pro ukrajinské děti. Boje mezi ukrajinskou armádou a proruskými separatisty pokračují, přestože se strany v polovině února v Minsku dohodly na příměří. Konflikt na východě Ukrajiny si vyžádal přes šest tisíc životů.

Bartuška selhal, obul se do něj ministr

V interview Bartuška odpovídal na dotaz, který se týkal připravenosti na možný zásah neoznačených ruských vojáků v Pobaltí, stejně jako předtím intervenovali na Krymu a východě Ukrajiny. „Pokud se jim postavíte rychle čelem, jako to udělali třeba v Oděse, kde je prostě upálili, nebo v Dněpropetrovsku, kde je prostě zabili a pohřbili u silnice, tak máte klid. Když to neuděláte, tak máte válku. To je celé,“ prohlásil v rozhovoru Bartuška.

Zaorálek podobná slova odsoudil jako morálně nepřijatelná, stejně jako nelze celou záležitost takto ani věcně analyticky popisovat. „Ta chyba je obrovská. Myslím, že je to selhání, s panem Bartuškou o tom ještě budu mluvit,“ reagoval ministr na slova svého podřízeného.

Ministr zahraničních věcí Lubomír Zaorálek
Zdroj: Vít Šimánek/ČTK

Celá záležitost prý ministra velmi nepříjemně překvapila. A protože celou věc se zmocněncem ještě bude probírat, odmítl zatím hovořit o nějakém postihu pro Bartušku. „Pokládám za nepřijatelné, aby se zaměstnanci ministerstva zahraničí kdekoli vyjadřovali tak cynickým způsobem,“ vzkázal pracovníkům resortu jejich šéf.