Muž z Trutnova držel nelegálně 13 zbraní, hrozí mu vězení

Trutnov – Celkem 13 zbraní včetně několika zakázaných samopalů držel nelegálně muž z Trutnova. Policie ho obvinila z nedovoleného ozbrojování. Vedle toho měl na zbrojní průkaz 29 dalších pušek, pistolí a revolverů. V krátké době jde na Trutnovsku už o druhý takto rozsáhlý případ.

Arzenál 42 zbraní u v pátek obviněného muže se skládal z dlouhých i krátkých střelných zbraní. Jako nejzávažnější policisté kvalifikovali držení samopalu Berretta model 1938/49, samopalu MP 38 a samonabíjecí pušky MP 44. „Kromě těchto zakázaných zbraní s hromadnou účinností, k jejichž držení je nutná výjimka, muž vlastnil i další zbraně, například revolvery a pistole různých typů,“ uvedla mluvčí policie Ivana Ježková.

Zbraně policisté na základě předchozích podezření objevili u při domovních prohlídkách obviněného i u jeho matky. „Krátké i dlouhé střelné zbraně měl muž po celém domě, jak v garáži, tak v obytné části,“ dodala mluvčí.

Obviněnému policisté všechny legálně i nelegálně držené zbraně odebrali. Nyní si je převezmou znalci, kteří budou zkoumat, zda jsou zbraně střelbyschopné a zda některá z nich nebyla použita k trestné činnosti. „Kriminalisté již také požádali znalce o zkoumání zdravotní způsobilosti obviněného muže, které by mělo prokázat, zda je k držení zbrojního průkazu způsobilý,“ uvedla mluvčí. Policie současně u obviněného řeší odebrání zbrojního průkazu.

V případě odsouzení by muž přišel o všechny nelegálně držené zbraně. Se ztrátou bezúhonnosti a tím i zbrojního průkazu by nemohl držet ani zbraně, které měl dosud legálně.