Jourová: Česko by několik měsíců nemuselo dostat evropské peníze

Praha - Česku hrozí, že mu Evropská komise nebude proplácet dotace z nového programového období, dokud se nevyjasní problémy kolem monitorovacího systému. V Otázkách Václava Moravce to řekla česká eurokomisařka a bývalá ministryně pro místní rozvoj Věra Jourová (ANO). Odhaduje, že by to mohlo trvat několik měsíců. Premiér Bohuslav Sobotka tento týden řekl, že čerpání ohrožené není.

„Sdílím optimismus, myslím si, že česká strana dělá, co může, aby akcelerovala vyjednávání s komisí o schválení operačních programů, to je teď klíčové, aby se mohlo zahajovat vyhlašování výzev. Nebezpečí je, že Evropská komise nebude nějakou dobu proplácet, dokud se nevyjasní, jak to s tím monitorovacím systémem je,“ řekla Jourová v polední diskusi České televize.

Výběrové řízení na monitorovací systém evropských fondů napadl audit ministerstva financí. Vláda v pondělí projedná návrh, aby klíčový systém mohl dál fungovat. Mezitím dál běží čerpání peněz ze starého programového období. Podle odhadů ministerstva pro místní rozvoj z něho Česká republika nestihne vybrat 20 až 80 miliard, o které tak definitivně přijde.

  • Jan Zahradil (ODS), europoslanec, v OVM: "Pokud se bavíme o té spodní hranici - o nějakých 20 miliardách, tak já to nepovažuju za nějakou tragédii.
  • Věra Jourová (ANO), eurokomisařka, v OVM: „Letošní odhady mají velký rozptyl a já bych se taky klonila spíše k pozitivní bilanci nebo k tomu nízkému číslu, protože metody a způsoby rychlého čerpání se osvědčily loni, a nevidím důvod, proč bychom to letos nemohli stáhnout na absolutní minimum.“

Právě bezproblémové čerpání evropských peněz je jedním z mnoha závazků české vlády, k nimž se zavázala v nové koncepci mířící do Bruselu. Kromě toho v ní slibuje třeba i přijetí eura či boj proti daňovým únikům. V materiálu se píše, že strategickým zájmem České republiky je být plnohodnotným  členem Unie. A toho lze dosáhnout jedině přistoupením do eurozóny, jenže právě i to vládu rozděluje.

  • Bohuslav Sobotka (ČSSD), premiér: "Pokud máme lidem garantovat do budoucna jistotu a prosperitu, tak to bez společné evropské měny nepůjde."
  • Andrej Babiš (ANO), vicepremiér a ministr financí: "Evropská unie má obrovský problém, a pokud by dnes Řecko zkrachovalo a my bychom byli členy eurozóny, tak by nás to podle mých odhadů stálo šest miliard euro."

Odlišný názor na přijetí eura by si strany mohly vydiskutovat 31. května, na kdy do Lán svolal prezident Zeman schůzku s jediným tématem - přijetí eura. Kromě premiéra a ministra financí se jednání bude účastnit i guvernér České národní banky Miroslav Singer a člen bankovní rady ČNB Jiří Rusnok, který je jedním z poradců prezidenta.

Plavidla s uprchlíky by měla být odvlečena zpět, míní Zahradil

Kromě evropských fondů došlo také na diskusi kolem přílivu uprchlíků ze severu Afriky do jižní Evropy. Podle Zahradila je hlavním cílem evropských politiků ochrana vnějších hranic Evropské unie. Plavidla s uprchlíky by se prý měla zachytávat na volném moři a měla by být odvlečena zpět do svých domovských přístavů.

Jan Zahradil (ODS), europoslanec, v OVM:

  • „Ne ke všemu je zapotřebí mandát Rady bezpečnosti OSN. K ochraně vnějších hranic ho podle mě nepotřebujete. Ochrana vnějších hranic, jak už jsem řekl, může spočívat v i tom, že ta plavidla se budou zachytávat na volném moři a že budou odvlečena třeba zpátky do těch svých domovských přístavů, odkud vyjela.“
  • „Nevládní organizace velmi zdůrazňují to humanitární hledisko. Já tomu rozumím, prostě nevládní organizace jsou takové a primárně jsou zaměřené na pomoc uprchlíkům, starají se o ty lidi, kteří se ocitli v nouzi, kteří jsou v ohrožení života. My jako evropští nebo čeští politici jsme primárně zodpovědní za bezpečnost svých občanů, takže musíme to bezpečnostní hledisko, ať se nám to líbí, nebo nelíbí, ať to zní jakkoliv cynicky, upřednostnit před tím humanitárním.“

Jourová je spíše pro systematické ničení prázdných plavidel, které převozníci používají pro přesun migrantů ze severu Afriky do jižní Evropy. Odmítá však kritiku současné evropské komise pod vedením Jeana-Clauda Junckera za to, že ve svých programových prioritách podcenila imigrační politiku. Otázka imigrační politiky je podle ní dluh Evropy jako takové.

Věra Jourová (ANO), eurokomisařka, v OVM:

  • „Není pravda, že komise nepřinesla konkrétní návrhy. My jsme minulý týden projednávali desetibodový plán včetně pomoci třetím zemím, které pomáhají zadržovat imigrační vlnu, včetně finanční pomoci, ničení lodí, důsledného rozlišování humanitární pomoci.“
  • „Já jsem se zabývala tou kritikou, proč až teď, když ta situace eskaluje, a našla jsem tam v historii zajímavé věci včetně výzvy evropského komisaře pro justici a bezpečnost vůči českému předsednictví v roce 2009, ať navrhne, aby se ta imigrační politika vzala intenzivněji na pořad jednání evropských lídrů.“