Vše při starém. U lidovců vládne klidná síla i v Praze

Praha - Radní pro kulturu Jan Wolf bude dál šéfovat pražské organizaci KDU-ČSL. Posty na dnešním volebním zasedání obhájili i všichni místopředsedové. Staronové vedení pražských lidovců zároveň oznámilo, že do nejvyššího předsednictva nikdo z nich kandidovat nebude.

Wolf dostal při volbě předsedy od přítomných 83 kandidátů 56 hlasů, jeho protikandidát Pavel Mareš 24. Tři hlasující se zdrželi. Místopředsedy zůstávají zubař, zastupitel Prahy 6 a někdejší náměstek ministra práce Marián Hošek, zástupce starosty Čakovic Daniel Kajpr, zastupitel Prahy 10 Mareš a starostka Prahy 12 Daniela Rázková.

Na květnovém celostátním sjezdu lidovců chtějí pražští lidovci prosazovat do funkce místopředsedkyně europoslankyni Zuzanu Roithovou. „Má naši podporu, je to naše dlouholetá členka, i když už má nyní bydliště v jižních Čechách,“ uvedl Wolf. Sbírat hlasy před celostátním sjezdem dnes do Prahy přijel ministr zemědělství Marian Jurečka, který kandiduje na prvního místopředsedu strany. Předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek oproti tomu nedorazil. Podle Wolfa zamířil do jižních Čech a na Vysočinu, kde se dnes také konají volby krajských vedení lidovců.

Pražští lidovci na zasedání především rekapitulovali výsledky loňských voleb do zastupitelstva hlavního města a jednotlivých městských částí. Aktuálně mají po Praze celkem 124 zastupitelů, z nichž 39 je přímo členy KDU-ČSL. Strana má ambice navázat příští rok v senátních volbách na úspěšné získání dvou mandátů ve volbách loňských. Tehdy se do horní komory dostali bývalý rektor Univerzity Karlovy Václav Hampl a právník Václav Láska, kteří kandidovali za koalici lidovců a zelených. „Laťka je nastavená velmi vysoko, příští rok bychom v tomto trendu rádi pokračovali a opět oslovili kandidáty, kteří mají co říct veřejnosti,“ podotkl Wolf.

Vydáno pod