Cyklisté jsou řidiči. A měli by se podle toho chovat, varuje policie

Praha – V Česku naplno odstartovala cyklistická sezona. Na kolo pravidelně sedá čím dál víc Čechů a policie tak řeší i stále více jejich nehod, u třetiny cyklistů za ně může alkohol. „Cyklisté jsou řidiči ve smyslu zákona a měli by se podle toho chovat. Ne vždy si to ale uvědomují,“ varuje ředitel dopravní policie Tomáš Lerch. Třeba v Praze proto chtějí hlídky cyklisty více kontrolovat a znovu také připomínat, jak důležité je nosit helmu.

Události: Začátek cyklistické sezony (zdroj: ČT24)

Na rušných cyklostezkách existuje stejné riziko střetů jako na silnici. Debatu, jak projet městem na dvou kolech a zároveň bezpečně, znovu rozvířila nedávná jarní cyklojízda Prahou s průjezdem tunelem Blanka. „Základní povinnosti se vztahují jak na řidiče motorových, tak i nemotorových vozidel. To znamená, že cyklisté jsou řidiči ve smyslu zákona a měli by se podle toho chovat, ale ne vždy si to uvědomují,“ varuje ředitel dopravní policie Tomáš Lerch.

Že střety cyklistů a řidičů nejsou žádnou výjimkou, potvrdily znovu i policejní statistiky. Za loňský rok se na kole zranilo přes tři a půl tisíce lidí – o sedm procent víc než rok předtím. Padesát sedm z nich svá zranění nepřežilo, drtivá většina z nich přitom neměla helmu. „Člověk nikdy neví, kdy může z kola spadnout, a může se stát cokoliv i na těch cyklostezkách,“ potvrzuje Kateřina Panamská z Městské policie Havířov.

Podle statistik helmu pravidelně nepoužívá necelá polovina dospělých. Zodpovědnější bývají ženy než muži a roli hraje také to, kam cyklisté vyrážejí. Při kratších vzdálenostech helmy zvykem nejsou. Přesto nejen policisté radí do helmy investovat. Stojí od několika set do několika tisíc korun. Vybrat si ji musí každý sám – kromě toho, že musí správně sedět, měla by být i pohodlná.