O cestách skupin budou chtít ČD od května vědět předem, jinak nedají slevu

Praha – České dráhy od počátku května zpřísní své požadavky, které se týkají cestování skupin. Dosavadní žádost o ohlášení cesty většího množství lidí se nyní mění v podmínku, pokud chtějí cestující získat oblíbenou slevu pro skupiny. Již od okamžiku, kdy dráhy změnu představily – zprvu s neurčeným datem vyhlášení – přicházely stížnosti. Cestu skupiny šesti a více osob je totiž nutné ohlásit nejméně tři dny předem s konkrétním počtem cestujících. Po kritice jejich záměru zejména ze strany mládežnických organizací dráhy slibují, že pokud pojede méně lidí, než bylo objednáno, poměrnou část jízdného vrátí.

K větším skupinám cestujících byly ČD až dosud vstřícné, pokud šlo o nákup jízdenek: nabízely slevu až pro třicetičlenné skupiny tak, že pouze za jednoho člověka účtovaly plné jízdné, druhý již měl 25procentní slevu a všichni ostatní 50procentní, a to až do třicátého člověka. Podle mluvčí ČD Radka Joklíka to však občas působilo problémy. „Soupravy jsou většinou dimenzovány tak, aby byly na pravidelnou frekvenci. To znamená, že když jela větší skupina lidí, tak jsme měli řadu stížností od pravidelných cestujících, že je vlak přeplněný, že stojí – kolikrát na jedné noze,“ popsal. Nové opatření neznamená, že by předem neohlášené skupiny nemohly cestovat, budou mít však dražší jízdné. Bude však při předchozím neohlášení cesty nutné rozdělit skupinu na pětice, při cestě třiceti lidí tak budou mít slevu pouze tři pětiny cestujících, zatímco dosud ji získalo 28 členů takové výpravy.

Tradiční zbarvení motorových vozů ČSD bylo tzv. polomáčené – červené a béžové.
Zdroj: ČT24/Milan Dolejší

Dráhy vrátí jízdné, přijde-li méně lidí

Změnu pravidel pro cestování skupin šesti a více lidí ohlásily České dráhy se změnou jízdního řádu loni v prosinci, novinku ale chtěly zavést „od vyhlášení“. Původně k němu mělo dojít od Nového roku, nakonec se tak stane až 1. května. Proti připravované změně se ostře ohradily zejména mládežnické organizace – např. skautské či sportovní oddíly – pro které představoval problém zejména požadavek, aby byl předem známý přesný počet cestujících. „Z důvodu nemoci finální počet dětí neodpovídá tomu, za kolik si koupili skupinovou jízdenku,“ poukázal místopředseda České rady dětí a mládeže Ondřej Šejtka. Od toho ale dráhy nakonec upustily. „Pokud pojede méně lidí, budeme vracet poměrnou část jízdného bez jakékoli srážky,“ slíbil Radek Joklík. Dodal, že skupinová sleva bude platit, i když skupina nestihne předem domluvený vlak, v tom případě jí ale hrozí, že bude stát. I s navracením jízdného však má rada dětí a mládeže problém vzhledem ke stanovené tříměsíční lhůtě. „To je pro nás naprosto nepřijatelné,“ podotkl Ondřej Šejtka.

Události: Skupiny se musí ohlásit nebo drahám připlatit (zdroj: ČT24)

Jak ohlásit skupinu

Samotné ohlášení sice lze provést formulářem na Internetu, popř. telefonicky na 840 112 113 anebo u pokladny. Zaplatit a vyzvednout jízdenku je potom nutné alespoň 48 hodin před cestou. Ve zkušebním provozu je sice nutné předem zajít pro jízdenky na nádraží, podle mluvčího Joklíka ale bude od května možné zaplatit a vyzvednout skupinové jízdenky i prostřednictvím eshopu. Organizátor cesty také dostane informace, jakým způsobem budou spoje posíleny.

Jako „cenu útěchy“ nabízejí dráhy větším skupinám rezervace místa zdarma, a to nejenom v dálkových spojích (kde ostatně je rezervace zdarma standardem při nákupu jízdenek na internetu), ale i v regionálních vlacích, kam se obvykle jízdenky neprodávají. Zdarma budou i rezervace pro jízdní kola skupin. Podle Ondřeje Šejtky se navíc rýsuje možnost zavést v létě ještě dodatečnou desetiprocentní slevu z již zlevněného skupinového jízdného pro předem ohlášené dětské skupiny.

Brněnští skauti přivážejí betlémské světlo každoročně
Zdroj: Václav Šálek/ČTK

Skupiny se nevejdou do vlaků, ale hlavně do náhradních autobusů

Dráhy opatření – o kterém tvrdí, že je inspirované obdobnými pravidly zahraničních dopravců – zavedly po letech balancování mezi zájmem o cestující skupiny a snahou zajistit dostatečný prostor pro ně. Již dříve byla v přepravních podmínkách poznámka, že by větší skupiny měly své cesty předem ohlásit. V případě, že se tak stalo, mohli se organizátoři výprav dočkat i překvapení v podobě mimořádného posilového vozu, avšak anotaci dopravce nijak nevymáhal. Výsledkem potom za určitých okolností bylo přetěžování vlaků – například když se neohlášená školní výprava začala tlačit do malého, řádně již obsazeného motorového vozu.

Radek Joklík dal novou podmínku do souvislosti s velkým množstvím výluk, při kterých je nutné přestupovat do autobusu. „V případě, že nám k autobusu místo 40 lidí přijde 80 nebo 100, tak je do autobusu nedostaneme,“ poznamenal. Když se dráhy o velké skupině dozvědí, až když si kupuje jízdenku těsně před odjezdem, je to podle něj pozdě: „Jestliže skupina přijde k pokladně a řekne, že jede 40 lidí, nejsme schopni posílit nic.“ 

Náhradní autobusová doprava
Zdroj: ČT24

Srovnání cen pro skupiny při cestě Praha–Plzeň (základ 160 Kč):

5 cestujících – rodina se třemi dětmi do 15 let:

  • jízdenka pro každého cestujícího zvlášť: 560 Kč
  • síťová skupinová víkendová jízdenka platná v sobotu a neděli: 650 Kč
  • skupinová jízdenka při neohlášení skupiny: 520 Kč
  • skupinová jízdenka při ohlášení skupiny: 520 Kč (nemění se)

9 cestujících – dvě spřátelené rodiny s pěti dětmi do 15 let:

  • jízdenka pro každého cestujícího zvlášť: 1040 Kč
  • dvě síťové skupinové víkendové jízdenky: 1300 Kč
  • skupinová jízdenka při neohlášení skupiny: 960 Kč
  • skupinová jízdenka při ohlášení skupiny: 840 Kč

15 cestujicích – výprava dospělých na návštěvu pivovaru:

  • jízdenka pro každého cestujícího zvlášť: 2400 Kč
  • skupinová jízdenka při neohlášení skupiny: 1560 Kč
  • skupinová jízdenka při ohlášení skupiny: 1320 Kč

30 cestujících – pěvecký sbor s 15 dětmi do 15 let:

  • jízdenka pro každého cestujícího zvlášť: 3600 Kč
  • skupinová jízdenka při neohlášení skupiny: 3120 Kč
  • skupinová jízdenka při ohlášení skupiny: 2520 Kč