Noční vlci pro průjezd Českem potřebují povolení, nejspíš je nezískají včas

Ministerstvo zahraničních věcí odmítlo žádost Ruska o asistenci při průjezdu Nočních vlků Českem, motorkáři sami musejí požádat o povolení, to ale nejspíš ministerstvo nestihne vyřídit. Podle úřadu bude obtížné včas projednat žádost, kterou dosud nikdo nepodal. Proti akci se dnes postavilo 75 osobností veřejného života z Česka a Slovenska. A petici přinesla na úřad vlády i iniciativa Open Doors. Noční vlci chtějí jízdou z Moskvy přes Polsko, Slovensko, Česko a Rakousko do Berlína připomenout vítězství sovětských vojsk nad nacistickým Německem před 70 lety.

Ministerstvo zahraničních věcí informovalo o ruské nótě s žádostí o asistenci při průjezdu ruských motorkářů územím ČR v nadcházejících dnech. Protože má ale akce soukromý charakter, musí si podle ministerstva motorkáři nejprve sami zařídit potřebná povolení. „Vzhledem k datu plánovaného průjezdu bude velice obtížné tyto žádosti, pokud budou podány, řádně vyřídit,“ upozornilo ministerstvo.

Průjezd ruských motorkářů Noční vlci budí rozruch. Internetová petice iniciativy Open Doors požaduje zákaz vstupu těmto motorkářům, kteří mají projet i Českem. Organizátoři petice ji dnes předali Úřadu vlády. „Gang měl v minulosti potíže se zákonem. Považujeme jej za militantní a nebezpečný; navíc dorazí ve velkém počtu několika set členů. Obáváme se tedy oprávněně možných problémů a střetů,“ píše se o motorkářích v petici. Žádají, aby úřady zabránily jejich průjezdu. S podpisy 1170 lidí předali organizátoři petici v pátek odpoledne Úřadu vlády. 

Zeman k Nočním vlkům: dělá se z toho hysterie

Premiér Bohuslav Sobotka i ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (oba ČSSD) jejich jízdu považují za provokaci. Sobotka tento týden uvedl, že chystanou jízdu ruských motorkářů Evropou považuje za reakci ruské vlády na nedávný průjezd amerického konvoje regionem. Ještě ostřejší vlnu nesouhlasu vyvolal chystaný průjezd v Polsku, které má s Moskvou kvůli ruským intervencím na Ukrajině velmi chladné vztahy. Za provokaci už označila celou akci i premiérka Ewa Kopaczová. Polsko nakonec vjezd ruského motorkářského klubu Noční vlci do země zakázalo - více čtěte zde. „Neznám přesně polské zákony, ale pokud budou mít stejný právní režim jako v Evropské unii, tak myslím, že je to ryzí výmluva a trochu mi to připomíná nejtemnější dějiny Polska,“ okomentoval předseda KSČM Vojtěch Filip.

Prezident Miloš Zeman dnes v souvislosti s motorkáři mluvil dokonce o hysterii. Připomněl, že neviděl nic špatného ani na nedávném průjezdu amerického konvoje, a kritizoval ty, kteří v 500 mužích viděli americkou okupační armádu. „Stejně tak nevidím nic špatného na průjezdu motorkářů, kteří chtějí znovu dovézt ruskou vlajku do Berlína a připomenout si tak 70. výročí dobytí Berlína Rudou armádou,“ řekl Zeman. „Humbuk okolo toho mi připadá zcela nemístný a v rozporu se základními hodnotami, které česká společnost vyznává,“ prohlásil Filip, který nezná žádný právní důvod, jak průjezd v Česku zakázat, protože podle něj jde v podstatě o turisty, kteří projíždějí územím České republiky.  

Organizátoři petice mají na ruské motorkáře jiný názor. „Gang je v Ruské federaci, i mimo ni, symbolem ruského krajního nacionalismu. Domníváme se, že jeho přítomnost v České republice bude povzbuzovat činnost ultralevicových a ultrapravicových skupin,“ stojí také v petici, podle níž jde v kontextu současné geopolitické situace o propagaci mocenské politiky Ruska.  

Podle Martina Uhlíře je prý skupina připravena i na variantu, že vláda motorkářům vstup nezakáže. „My v tu chvíli chceme být partnerem české policii, abychom, jak to bude v našich fyzických a časových silách, fungovali na způsob antikonfliktního týmu,“ podotkl. Některých akcí Nočních vlků se tedy chtějí účastnit, ale konkrétní protest prý zatím neplánují.  

České a slovenské osobnosti proti Vlkům

Projevů nesouhlasu s Nočními vlky je víc. Skupina 75 osobností veřejného života z České republiky a Slovenska vyzvala úřady domovské i německé, polské a rakouské, aby neumožnily ruským motorkářům z klubu Noční vlci vstup na území svých států během jejich plánované jízdy z Moskvy do Berlína. „Poselstvím motorkářského gangu Noční vlci není porážka fašismu, svoboda a mír, ale podpora expanze ruského státu do zahraničí. Noční vlci šíří nenávist proti Ukrajině a jsou v Rusku baštou protiukrajinských aktivit,“ píše se ve výzvě. Jako hlavní argument v politických sporech podle nich Noční vlci prosazují hrubou fyzickou sílu a představují kriminální strukturu s mafiánskými způsoby. Není záruky, že se během demonstrace síly zdrží provokací a dodrží zákony. Pod společné prohlášení se podepsal mimo jiné Jiří Šesták, vodní slalomář Vavřinec Hradilek či hudebník a bývalý ministr Michael Kocáb.

Motorkáři mají přes Česko projet dvakrát

Noční vlci, které mnozí označují za nacionalisty a násilníky, plánují na svých strojích projet od dubna do května Evropou na oslavu vítězství Rudé armády nad Německem ve druhé světové válce. Trasa demonstrační jízdy má vést přes Bělorusko, Polsko, Českou republiku, Slovensko a Rakousko až do Německa s cílem 9. května v Berlíně.

Průjezd kolony "Cesta vítězství" Českou republikou
Zdroj: ČT24

Iniciativa Open Doors vznikla v reakci na rozepři po výroku prezidenta Miloše Zemana, že americký velvyslanec Andrew Schapiro má dveře na Pražský hrad zavřené poté, co se Schapiro pozastavil nad účastí českého prezidenta na květnových oslavách konce druhé světové války v Rusku. 

Vydáno pod