ODS v dubnovém průzkumu CVVM přeskočila TOP 09

Praha – Dubnový volební model CVVM znovu vyhrálo hnutí ANO před ČSSD, rozdíl mezi oběma stranami se ale o dvě procenta snížil. Změna proběhla u pravicových stran: ODS těsně přeskočila TOP 09. Poslance by měli také komunisté a lidovci, další strany pětiprocentní hranici v průzkumu nepřekročily. Dotazování proběhlo od 4. do 13. dubna mezi 1011 respondenty.

Hnutí ANO ministra financí a miliardáře Andreje Babiše by podle CVVM dostalo nyní 32 procent hlasů a v porovnání s březnovým šetřením si o jeden procentní bod pohoršilo. ČSSD si naopak stejnou měrou polepšila a měla by 27 procent. O půldruhého procentního bodu se zlepšili komunisté, kteří by dostali 12,5 procenta hlasů.  

Na čtvrtou příčku by povyskočila ODS s 8,5 procenta hlasů, zlepšila by se o půl procentního bodu. Vystřídala by v této pozici KDU-ČSL, která se ztrátou dvou procentních bodů spadla na 6,5 procenta hlasů. TOP 09 si udržela březnových osm procent hlasů. Podpora Úsvitu po rozkolu v jeho poslaneckém klubu a problémech s financemi klesla podle CVVM na nulu. 

Srovnání povolebních šetření (parlamentní strany v %)
Zdroj: ČT24/CVVM

Z ostatních stran si nejlépe vedli piráti a zelení se dvěma procenty a jednoprocentní Strana svobodných občanů, tedy strany, které mají zastoupení alespoň v Senátu nebo v Evropském parlamentu. 

Zastoupení i pořadí stran ve sněmovně podle volebního modelu CVVM odpovídá průzkumu z poloviny dubna, který pro Českou televizi provedla agentura TNS Aisa.