Pavel předá Bečvářovi svou funkci 4. května na Vítkově

Praha – Končící náčelník generálního štábu Petr Pavel slavnostně předá svou funkci nástupci Josefu Bečvářovi 4. května. Stane se tak při slavnosti v Národním památníku na pražském Vítkově. Oba generály pak na Pražském hradě přijme prezident Miloš Zeman.

„Slavnostní nástup příslušníků Armády České republiky u příležitosti předání funkce náčelníka Generálního štábu AČR se uskuteční v pondělí (4. května) od 11:00,“ uvedla mluvčí generálního štábu Jana Růžičková. Současný náčelník Petr Pavel ve funkci končí předčasně kvůli svému odchodu do čela Vojenského výboru NATO. Na jeho místo vláda navrhla Josefa Bečváře a prezident Miloš Zeman s volbou souhlasil. „Po vyhlášení rozhodnutí prezidenta republiky o jmenování do funkce náčelníka Generálního štábu AČR si generál Bečvář před nastoupenými jednotkami převezme od generála Pavla bojový prapor Generálního štábu AČR,“ poznamenala mluvčí.

Petr Pavel
Zdroj: Kateřina Šulová/ČTK

Předání funkce se odehraje na Čestném dvoře Národního památníku na pražském Vítkově. Během slavnostního aktu položí představitelé armády věnec ke hrobu Neznámého vojína a uctí památku padlých vojáků v zahraničních operacích. Po skončení nástupu budou podepsány protokoly o předání a převzetí funkce náčelníka generálního štábu. Pavla a Bečváře poté odpoledne přijme Zeman, vrchní velitel českých ozbrojených sil. Oznámí mu předání a převzetí funkce.

Povýšením Bečváře na post náčelníka generálního štábu se uvolní místo prvního zástupce náčelníka generálního štáb. Ustanoven na něj bude generálmajor Jiří Baloun, který po svém návratu z Bruselu působí na pozici zástupce náčelníka generálního štábu – ředitele společného operačního centra.