Pomník v Lidicích je pro jeho autory prokletím

Unikátní sousoší v Lidicích připomíná 82 dětí, které zavraždili nacisté. Monumentální pomník, který si nenechá ujít žádný z návštěvníků lidického památníku, se ale pro jeho autory stal prokletím. Vznik pomníku provází dodnes spory o autorství. Sochařku Marii Uchytilovou stála práce na sochách dětí život a její manžel, sochař Jiří Hampl, kvůli památníku dodnes běhá po soudech. Případu se věnoval Vavřinec Menšl z Reportérů ČT.

Nápad vytvořit pomník lidickým dětem pochází od Uchytilové. Ta se společně se svým manželem pustila do práce v roce 1975 a pomníku obětovala všechno. Podle svého muže se při výrobě soch nakonec uštvala a zemřela v roce 1989 ještě před dokončením díla. Sousoší proto dokončil Hampl a daroval ho Lidicím.

V roce 2008 ale ředitel Památníku Lidice Milouš Červencl nechal odstranit desku, na které byl Jiří Hampl uveden jako spoluautor. „Odborníci na autorské právo si s tím momentálně moc rady nevědí. Soudci také ne, protože drtivá většina všech svědectví nasvědčuje tomu, že autorkou ideje je paní Marie Uchytilová,“ přemítá Červencl. „Nic mi neřekli a to jsem považoval za sprosťáctví. Myslel jsem, že se nějak dohodneme, ale dostalo se mi jen urážek,“ říká Hampl.

Soud se postavil na stranu sochaře Hampla

Následný spor u Krajského soudu v Praze Hampl vyhrál. Památník v Lidicích tak bude muset na informační desku znovu doplnit i jeho jméno. Soudce Vojtěch Cepl nemá o autorství sousoší pochyby: „Je celkem jasné, že autorem je Marie Uchytilová, že to byla hlavně její práce. Zcela jasně se ale prokázalo, že na sousoší pan Hampl také pracoval. Ono také u manžela, který je sochař, se to dá logicky očekávat.“

Spoluautor sousoší 82 zavražděných lidických dětí výtvarník Jiří Hampl dokončoval 7.června v Lidicích instalaci díla, na jehož konečné podobě pracoval společně se sochařkou Marií Uchytilovou od roku 1972.
Zdroj: Michal Krumphanzl/ČTK

Společné autorství potvrdila i Šárka Josefína Slouková, která jako dítě stála manželům modelem. „Pracovali oba dva. Jednou držel skicu a tužku Jirka, podruhé Marie a střídali se,“ řekla Reportérům ČT. Na stranu sochaře se staví i odborník na autorské právo Jiří Srstka: „Já osobně se domnívám, že jestliže tam to jméno jednou bylo uvedeno a potom bylo odstraněno bez nějakého relevantního důvodu, třeba stavebního, tak domněnka autorství platí dál, i když to jméno bylo odstraněno.“

Na pomník se skládali lidé, města darovala bronzové sochy Gottwalda

Výrobu památníku provázely problémy už od počátku. Marie Uchytilová intenzivně pracovala na jednotlivých figurách, a to i přesto, že stále nebylo jasné, bude-li pomník někde instalován. Protože nebyla členkou komunistické strany, začínalo být téměř jisté, že pomník neprojde přes oddělení kultury. Manželé dokončili poslední figuru na jaře roku 1989 a stále doufali, že se přece jen pohnou ledy a všech 82 soch dětí se podaří odlít do bronzu. Mezitím se ale zdravotní stav Uchytilové zhoršoval a během sporu s ministerstvem kultury, které chtělo sousoší schovat do depozitáře, zemřela.

Marie Uchytilová při práci na pomníku lidických dětí
Zdroj: Zuzana Humpálová/ČTK

Ani po sametové revoluci se ale institucím nechtělo poskytnout finance potřebné k odlití soch do bronzu. Proto v roce 1992 založil Jiří Hampl Spolek pro realizaci pomníku. Finance se tehdy sešly doslova z celého světa. Namátkou například z Dánska, Japonska, Holandska nebo Anglie. Peníze posílali i obyčejní lidé a některá města darovala Hamplovi bronzové sochy Klementa Gottwalda. Nakonec se podařilo vybrat 13 milionů korun.

Sousoší bylo dokončeno v roce 2000 a Jiří Hampl ho společně se svou nevlastní dcerou Sylvií Kiliánovou věnoval Lidicím. Tehdy si vůbec nepomyslel, že s památníkem bude mít ještě problémy. „Když na něčem děláte 25 let tak zoufale, že vaše manželka vám u toho umře, uštve se, darujete to státu, do Lidic, a ještě vám za to někdo vynadá, tak to přijde líto,“ dodal smutně.

Reportéři ČT (zdroj: ČT24)