Porodníci bojují s novým trendem: Ženy chtějí rodit císařem

Praha – Stále více žen chce rodit pomocí císařského řezu, a to hlavně proto, aby se vyhnuly porodním bolestem, varuje Světová zdravotnická organizace (WHO), která dokonce hovoří o „epidemii“. Porodů takzvaně císařem přibývá i v Česku. Ale vyhnutí se bolestem není jediným důvodem, svou roli totiž hraje také rostoucí věk rodiček, doplňuje doktorka Iva Mikysková, zástupkyně přednosty Gynekologicko-porodnické kliniky z Nemocnice Na Bulovce.

„Za velkou příčinu považuji stoupající věk rodiček, které odkládají těhotenství v podstatě na konec svého reprodukčního období. Nejsou výjimkou prvorodičky po čtyřicátém roku věku,“ říká lékařka a dodává, že s vyšším věkem pak souvisí různé nemoci a rizika. Tyto ženy totiž častěji trpí nemocemi vyplývajícími z onemocnění páteře, vysokého tlaku, objevují se jim myomy na děloze, jsou častěji obézní a také jich má více cukrovku. Tyto komplikace pak mohou být důvodem pro císařský řez, ale není to automatické pravidlo. I prvorodičky mohou ve vyšším věku rodit spontánním způsobem, zdůrazňuje Mikysková.

České zdravotnictví zastává názor, že důvodem pro porod císařským řezem nemá být pouze přání rodičky, ale musí k němu být určité zdravotní indikace jako například nepoměr velikosti hlavičky plodu a pánve, nepravidelné uložení plodu či některá celková onemocnění matky. Mezi lékaři ale nepanuje v tomto případě jednotný přístup. Někteří porodníci totiž mohou preferovat u starších žen císařský řez, protože mají pocit, že tak mají nad porodem větší kontrolu. „Asi to může být svým způsobem pohodlnější, jak pro tu ženu, tak pro porodníka. Plánovaný císařský řez se provádí v době plného obsazení nejenom na pracovišti, ale i v laboratořích,“ říká Mikysková. Císař je rychlá metoda, a pokud je dobře naplánován a připraven, je podle lékařky v otázce bezpečnosti srovnatelný s vaginálním porodem.

Mikysková: Císařem se matky nevyhnou bolesti jako takové (zdroj: ČT24)

„Nevím, jestli je císařský řez tou nejlepší cestou, jak se vyhnout porodním bolestem. Jistě, vyhneme se porodním bolestem jako takovým – bolestem při otvírání, bolestem při druhé době porodní, na které ale žena zapomene v důsledku ochrany oxytocinem. A tyto bolesti potom určitě překoná radost z narozeného dítěte a z toho, že to zvládla,“ konstatuje lékařka a dodává, že u císaře si málokdo uvědomuje, že i zde bolest přijde – ale až po porodu.

Císařský řez s sebou nese rizika

Porod císařským řezem je v podstatě velká břišní operace, takže rizika už vyplývají z výkonu samotného – krevní ztráta obecně větší než při spontánním porodu a při operaci zároveň hrozí i poranění jiných orgánů. A rizika zdaleka nekončí porodem, rodičkám po něm častěji hrozí hluboké žilní trombózy a embolie, jizva na břiše i na děloze se může špatně hojit nebo i zanítit.

Sexuolog a gynekolog Pavel Turčan

„Ženy se obávají bolestí, samotného přirozeného porodu i jeho následků. Výhodu spatřují také v tom, že nebudou mít nastřižené či natržené genitálie a sází na nižší riziko inkontinence v budoucnosti. Často si však neuvědomují, jaká pozitiva přirozený porod přináší a naopak jaká obnáší rizika porod císařským řezem.“

Ale co porodníky trápí nejvíce, jsou komplikace při dalším těhotenství. Ženy, které jednou porodí císařem, tak nemusí automaticky rodit i u dalšího dítěte. Nicméně je potřeba je pozorně sledovat – jak se hojí a jak další těhotenství probíhá. I když ale rodička splní kritéria, aby mohla druhé dítě porodit spontánně, většina z nich opět vyžaduje císařský řez, doplňuje Mikysková.

Rekordmanem je Brazílie

Počet porodů pomocí císařského řezu se podle WHO nejvíce zvýšil v Latinské Americe, kde se tak narodí 38,9 procenta dětí, světový rekord drží Brazílie s 54 procenty. V Evropě je to v průměru 24 procent a ve Spojených státech 33 procent. Porod císařským řezem se stal nejčastější operací na světě, přestože při ní riziko úmrtí matky je osmkrát vyšší a riziko nemoci dýchacích cest dítěte dokonce 120krát vyšší než u přirozeného porodu, varují odborníci organizace před operací.

Co se týče České republiky, tak zatímco v roce 1997 se císařem narodilo 12 procent dětí, dnes už je to zhruba dvojnásobek.

Přirozený porod končí pro každou třetí ženu problémy

Přirozený porod může v případě některých žen vážně poranit pánevní dno. Následky jako únik moči nebo vyhřezlé orgány se pak musí operovat. Lékaři z pražské podolské porodnice zjistili, že takové potíže vzniknou u třiceti procent přirozených porodů. Ženám proto radí, aby před těhotenstvím i samotným porodem posilovaly pánevní dno. Pomáhá například jóga, ale i speciální cviky.

Vydáno pod