České vrtulníky dostaly nové rotační kulomety, pancéřování i avioniku

Praha - Česká armáda má sedm modernizovaných dopravních vrtulníků pro speciální bojové operace, které se dva roky předělávaly v leteckých opravnách LOM Praha. Modernizaci helikoptér zaplatila vláda Spojených států a vyšla v přepočtu na 700 milionů korun. Upravené vrtulníky už využívají české speciální síly, podobně jako armády nejvyspělejších zemí. „Vrtulník je schopen působit kolem celého světa za všech povětrnostních a klimatických podmínek,“ řekl zástupce velitele základny v Náměšti nad Oslavou Petr Čepelka.

Speciálně upravené stroje mají novou avioniku, navigaci nebo pancéřování a spojují tak to nejlepší z ruské techniky se špičkovými západními technologiemi. „Výbava celkově ulehčuje pilotovi a dává mu možnost soustředit se na let samotný tím, že mu nechává prostor, aby se soustředil na taktickou situaci,“ vysvětlil instruktor pilotů pro speciální operace Mi-171 SOF.

Armáda nyní také může využívat dva rychlopalné rotační kulomety minigun, které za sekundu vystřelí až 50 ran. „Při takové kadenci dopadu ran v okolí cíle není normální člověk schopen dál vést bojovou činnost a řídí se jenom pudem sebezáchovy,“ popsal palubní střelec vrtulníků Mi-171 SOF.

Vrtule české armády se točí na světové úrovni (zdroj: ČT24)

Letecké opravny LOM Praha nedělají modernizace ruských vrtulníků jen pro českou armádu. „Využití transportních vrtulníků stále má velkou perspektivu i v armádách a zemích NATO,“ uvedl ředitel společnosti Roman Plánička.

Vojáci plánují počet vrtulníků, které létají v českých barvách, ještě rozšířit, armáda chce letos vypsat tendr na nákup minimálně 12 nových víceúčelových helikoptér.