Za přepadení banky s trhavinou dostal muž pět let

Praha – Na pět let poslal soud do vězení Štefana Benče za pokus o přepadení banky na Václavském náměstí v Praze, po které na místě zanechal kufřík plný trhaviny. Verdikt není pravomocný, Benč se proti němu může odvolat. Vinu odmítá, tvrdí, že v bance vůbec nebyl.

Čtyřiašedesátiletého muže policisté vypátrali po mnoha měsících od přepadení banky. Podle obžaloby loni v polovině března pohrozil na sjednané schůzce ředitelce pobočky ČSOB na Václavském náměstí, že nechá explodovat svůj kufřík, pokud nedostane 1,5 milionu korun. Na peníze čekal venku, a když zjistil, že se k bance sjíždějí policisté, utekl. Kufřík, ve kterém skutečně byla trhavina, však na místě zanechal.

Zatímco při výsleších na policii Štefan Benč, který byl podle vyšetřovatelů při činu zamaskovaný – použil paruku, falešný knír a čepici – nevypovídal, u soudu vinu odmítl. Řekl, že v bance vůbec nebyl a kufřík u sebe měl, aby ho na konspirační schůzce ve vestibulu metra někomu předal. Řekl, že ho vydírala mafie a nevěděl o tom, že je v kufříku trhavina.

Soud však vzal v úvahu nepřímé důkazy – kamerové záznamy nebo pachové stopy banky – které naznačily, že v bance byl a v metru se s nikým nesetkal. „Dospěli jsme k názoru, že vina byla jednoznačně prokázána. Obhajoba obžalovaného je do určité míry nelogická,“ uvedl předseda trestního senátu Tomáš Kubovec.

Obžalovanému hrozil až dvanáctiletý trest, dostal pouze pětiletý, tedy na spodní hranici sazby. Soudce Kubovec takové rozhodnutí zdůvodnil tím, že Benč dosud nebyl trestaný, další roli pak hrálo jeho stáří a zdravotní stav.

Zásah policie a pyrotechniků v bance zasáhl do života v Praze kvůli omezení dopravy v okolí. Tramvaje tak nemohly jezdit po vytížené trati ve Vodičkově a Jindřišské ulici. Metro stanicí Můstek pouze projíždělo.