Hrstka rolls-royců ovládla technické muzeum

Praha – Malou sbírku luxusních britských vozů na dva měsíce nastěhovalo do své dopravní haly Národní technické muzeum. Návštěvníci si tak mohou prohlédnout vozy značek Rolls-Royce a sesterské Bentley vyrobené v letech 1936 až 1968.

Přestože výstava nazvaná Automobily Rolls-Royce není početná a poněkud ji zastiňuje majestátní parní lokomotiva 375.007, je nepřehlédnutelná. V dopravní hale Národního technického muzea stojí tři vozy Rolls-Royce ze 30. let minulého století doplněné jedním Bentley a jedním rolls-roycem ze 60. let.

Značka Bentley byla ve 30. letech vnímána jako konkurent Bugatti či sportovních mercedesů. Ještě v románu Moonraker z poloviny 1955 James Bond za volantem předválečného Bentley 4 1/2 pronásleduje padoucha ujíždějícího ve sportovním mercedesu. V té době však již značka patřila právě Rolls-Roycu a orientovala se na výrobu levnějších verzí luxusních rolls-royců. Naopak mateřská značka se neorientovala na sportovní jízdu a od počátku, tj. od roku 1906, je symbolem vozidel nejvyšší kategorie. „Ruční zpracování, nejlepší materiály, nejlepší řemeslníci. Továrna garantuje nejlepší auto na světě,“ popsal svůj pohled na značku předseda české sekce Rolls-Royce Enthusiats' Clubu, který výstavu pořádá.

Nejstarším z rolls-royců, které zaparkovaly v technickém muzeu, je bílý Rolls-Royce 25/30 z roku 1936. Doprovod mu dělá o tři roky novější stroj typu Wraith, unikátní prodloužený Rolls-Royce Silver Wraith z roku 1940, jeden stroj Bentley a další bílý vůz, Silver Shadow z roku 1968. Jak upozornil jeho majitel, herec Pavel Trávníček, s vlastnictvím rolls-roycu přicházejí i povinnosti a konvence. „Lidé, co mají Rolls-Royce, mají také svůj humor. S rolls-roycem se vyjíždí, pouze když je lehce pod mrakem, nefouká, neprší, aby byly podmínky ideální,“ popsal.

Spirit of Ecstasy neboli Emily
Zdroj: Michal Kamaryt/ČTK

Všechny zdobí různé varianty sošky známé jako Spirit of Ecstasy neboli Emily. „Je to stojící ženská postava s vlajícími křídly. Tvrdí se, že je to původně sekretářka lorda Montague. V době, kdy si řidiči dávali na své chladiště šílené maskoty, továrna se bála, aby se tam třeba neukázal Mickey Mouse. Z toho vznikl tento stojící maskot,“ popsal Jiří Černý.

Výstava Automobily Rolls-Royce potrvá dva týdny. Naposledy bude možné anglické luxusní veterány v dopravní hale spatřit 3. května.

V NTM začíná výstava rolls-royců (zdroj: ČT24)
Vydáno pod