Rathův advokát znovu žádá jiného soudce, Pacovský prý není nestranný

Praha – Obhájce bývalého hejtmana a poslance Davida Ratha požádal soud, aby znovu rozhodl o vyloučení soudce Roberta Pacovského z případu. Žádost zdůvodnil verdikty ve druhé části kauzy, kde již padly nepravomocné tresty. Na dvě části rozhoduje Krajský soud v Praze o údajné manipulaci s veřejnými zakázkami ve Středočeském kraji. Rath již o vyloučení soudce Pacovského jednou žádal. Krajský soud to sice odmítl, vrchní soud mu ale námitku vrátil s tím, že při původním rozhodování procesně pochybil.

Od okamžiku, kdy policie zadržela tehdejšího středočeského hejtmana se sedmi miliony v krabici od vína, uplynuly téměř tři roky. David Rath označuje svůj soud za „politický monstrproces“ a zpochybňuje nestrannost soudce Roberta Pacovského. Tvrdí, že je o jeho vině a trestu předem rozhodnuto. „Já bych se hlavně rád dostal k nějakému nezávislému soudu, který bude rozhodovat podle důkazů, to znamená podle výpovědi svědků, podle důkazů, podle listin a znaleckých posudků, a ne podle nějakých osobních sympatií nebo antipatií,“ řekl.

Rathův advokát Adam Černý proto znovu požádal o vyloučení Roberta Pacovského z případu. Původní zamítnutí obdobné žádosti zrušil vrchní soud, podle kterého o námitce rozhodoval senát krajského soudu ve špatném složení. Nová žádost však souvisí s nedávným rozsudkem ve druhé části případu. „Senát rozsudkem ze 7. dubna rozhodl o vině. Bylo prováděno dokazování, k čemuž se nemohl obžalovaný (Rath) vyjádřit,“ uvedl advokát. Podle něj tak byla porušena presumpce neviny, tedy předpoklad, že obžalovaný je do rozhodnutí soudu nevinný. David Rath také poukázal, že se s Pacovským soudí o bezmála o sto tisíc za to, že soudce nechal média fotografovat spis s osobními údaji obžalovaných, současně chce od státu zadostiučinění za vazbu. Na začátku dnešního jednání Rath řekl, že pokud by byl vinen, mohl by o tom rozhodnout kterýkoli jiný soud.

Státní zástupce Petr Jirát o námitce o podjatosti soudce:

„Je to součást jeho obhajoby. Je to samozřejmě naprostý nesmysl a řada rozhodnutí soudu mu nedala za pravdu. A to pravomocně.“

Před soudem dnes vypovídali znalci o modernizacích částí krajských nemocnic a předčítaly se další posudky. Ty již před soudem zazněly, po rozdělení původního případu do dvou však musely zaznít znovu. Soud bude pokračovat ve středu dopoledne.

Bývalý hejtman podle státního zástupce Petra Jiráta věděl o aktivitách manželů Kottových – ti podle nepravomocného verdiktu manipulovali s veřejnými zakázkami ve Středočeském kraji – a kryl je, za to měl dostávat milionové úplatky. Šlo o zakázky na opravu zámku Buštěhrad, gymnázia v Hostivici a modernizaci několika krajských nemocnic. Spolu s někdejším hejtmanem stojí před soudem Lucia Novanská, která pořádala tendry označené za zmanipulované. Jejich případ projednává soud odděleně od dalších devíti lidí. Kauzy rozdělil kvůli průtahům – v paralelním řízení již padly nepravomocné tresty. Bývalý poslanec Petr Kott a jeho manželka, někdejší ředitelka kladenské nemocnice, Kateřina Kottová dostali tresty 7,5 roku vězení a propadnutí části majetku – 40 milionů korun. Rozsudky v případu Davida Ratha a Lucie Novanské lze podle státního zástupce očekávat až koncem května.

Vydáno pod