Autor výhrůžek politikům byl nepříčetný, tvrdí znalci

Praha – Policie pravděpodobně odloží případ studenta, který rozesílal výhrůžné e-maily politikům a institucím, vyhrožoval také bombami na nádražích. Policie kvůli němu hlídala i budovu České televize. Vyšetřovatelé ale zjistili, že mladý muž zřejmě nebyl příčetný. Chtějí ho proto předat do péče lékařů. Uvedl, že se mstil lidem, kteří s ním nesouhlasili v internetových diskusích.

Čtyřiadvacetiletého muže stíhá policie za několik trestných činů. U soudu by mu za ně hrozilo až pět let vězení, avšak pravděpodobně před něj nepůjde. Znalci totiž dospěli k závěru, že nebyl plně odpovědný za své činy. „Případ policie zřejmě odloží na základě znaleckých posudků, v době spáchání skutků nebyl plně odpovědný za své činy a bude předán do speciálního lékařského zařízení. V současnosti je stále obviněný,“ uvedl policejní mluvčí Tomáš Hulan.

Policie muže zadržela začátkem března 2015. Podle zjištění kriminalistů posílal výhrůžné e-maily od poloviny září 2014. Adresoval je bývalému pražskému primátorovi Tomáši Hudečkovi, ombudsmance Anně Šabatové nebo senátorovi Zdeňku Škromachovi. Vyhrožoval také bombami na hlavních nádražích v Česku či Univerzitě Karlově. Naposledy jeho zprávy směřovaly do České televize, kde hrozil, že dojde k ještě většímu neštěstí než v Uherském Brodě.

Obviněný se policii přiznal a uvedl, že se mstil lidem, kteří s ním nesouhlasili v internetových diskusích. Za tyto lidi se pak vydával v rozesílaných e-mailech. Výhrůžka směřující na Univerzitu Karlovu například mířila na studentku, která na internetu hájila islám.

Vydáno pod