Návrat veřejné služby vítají starostové i opozice

Stát plánuje nová opatření v boji s dlouhodobou nezaměstnaností. Starostové plán vítají a už se začínají chystat na obnovení veřejné služby. Ta má podle záměru ministryně práce Michaely Marksové (ČSSD) dlouhodobě nezaměstnaným umožnit, aby si mohli přivydělat k sociálním dávkám. Veřejnou službu před časem zrušil Ústavní soud, vrátit se tak může jen v jiné podobě.

Ministerstvo práce a sociálních věcí chce, aby dlouhodobě nezaměstnaní lidé odpracovali pro obec alespoň dvacet hodin měsíčně. Měli by potom nárok na celé životní minimum. Místo existenčního minima 2 200 korun by dostali o dvanáct set víc. Kdo se bude práci bez vážných důvodů vyhýbat, o část dávek naopak přijde. „Člověk, který odmítne nabídnutou veřejnou službu a nemá k tomu nějaké skutečně závažné zdravotní důvody, bude vlastně potrestán tím, že spadne na existenční minimum,“ řekla ČT ministryně.

Starostové se začínají chystat na návrat veřejné služby (zdroj: ČT24)

Veřejná služba pro lidi bez práce existovala v Česku do listopadu 2012. Během necelého roku se zapojilo přes 60 tisíc lidí. Zrušil ji ale Ústavní soud. Podle něj byly podmínky příliš přísné. Pod hrozbou ztráty sociálních dávek na ni musel nastoupit téměř každý, kdo byl dva měsíce bez práce. Návrat veřejné služby má tentokrát být dobrovolný. Její znovu zavedení budou poslanci schvalovat v květnu. Vrátit by se mohla od září.

Veřejná služba podle nového návrhu
Zdroj: ČT24

Starostové měst i obcí by to uvítali. Pro jsou i vládní lidovci. „Je to krok správným směrem, protože když chce někdo od státu dávky, tak by pro to měl něco udělat,“ domnívá se vicepremiér a předseda strany Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL). S obnovením veřejné služby souhlasí i opozice. „Aby ti, kteří pobírají dávky z prostředků, které platí jejich pracující sousedé, pro ně na oplátku něco udělali,“ podotkl místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek.

Lidé, kteří jsou dlouho bez práce, by také mohli dostat práci i od státních firem. Ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL) chce, aby zakázky od státních lesů nebo povodí plnilo vždy aspoň deset procent lidí, momentálně dlouhodobě nezaměstnaných.

Vydáno pod