Češi chystají převrat v zobrazování rakovinných buněk

Čeští vědci vyvíjí unikátní přístroj, který způsobí převrat v zobrazování rakovinných buněk. Experimentálně už dosáhli stonásobného zvětšení oproti ostatním dostupným metodám. Do pěti let tak bude možné odhalit i nádory, které jsou menší než jeden milimetr. Unikátní mikrotomograf se nyní vyvíjí v nově založené laboratoři speciálního zobrazování. Výzkum zatím probíhá na orgánech drobných savců.

Srdcem měřícího zařízení je detektor Timepix, který umožňuje snímat s vysokým kontrastem i měkké tkáně. Na detailním snímku myších plic je díky tomu možné pozorovat i drobné plicní sklípky. Revoluční technologie je ukrytá ve snímači o velikosti tři krát tři centimetry.

Podle ředitele Ústavu technické a experimentální fyziky ČVUT Stanislava Pospíšila je celý přístroj podobný digitální kameře, jakou lidé běžně mají, dělá ale navíc záznamy RTG záření. To je stejné jako v jiných přístrojích podobného typu. Klíčem nové metody je ale snímač, který záření nově vyhodnocuje. Aby ale vědci mohli přejít od myší k lidem, musí být senzor významně větší.

„Klasická schopnost detektorů CT je jeden milimetr. My připravujeme detekční zařízení, které dokáže rozlišovat dva body vzdálené od sebe deset mikrometrů. Rozlišovací schopnost se tak zlepšuje stonásobně,“ uvedl děkan Fakulty biomedicínského inženýrství ČVUT Jozef Rosina.

Pokud je v současné době nádor menší než jeden milimetr, nelze ho diagnostikovat. Nový mikropočítačový tomograf by měl do pěti let objevit v pacientovi i ty nejmenší zárodky zhoubného bujení.

Nový přístroj zobrazí i nádor menší než milimetr (zdroj: ČT24)