Zaorálek: O vízum pro ruské motorkáře nás nikdo nepožádal

Praha – O vízum kvůli průjezdu ruských motorkářů, kteří si říkají Noční vlci, dosud nikdo zastupitelské úřady ČR v Rusku nepožádal. Oznámil to ministr zahraničí Lubomír Zaorálek, podle jehož čtvrtečního vyjádření je jízda podporovatelů prezidenta Vladimira Putina zeměmi střední a východní Evropy až do Berlína provokací.

„Já jsem si tyhle informace ověřoval. V tuto chvíli nemám žádné potvrzení, že by se někdo obracel na Českou republiku s podobnými žádostmi,“ odpověděl na dotaz novinářů Zaorálek. Dodal, že nemá informace o komkoli, kdo by takto přes úřady žádal o vstup na naše území.

Průjezd kolony "Cesta vítězství" Českou republikou
Zdroj: ČT24

Na svých strojích plánují motorkáři projet od dubna do května Evropou na oslavu vítězství Rudé armády nad Německem ve druhé světové válce. Trasa demonstrační jízdy má vést přes Bělorusko, Polsko, Českou republiku, Slovensko a Rakousko až do Německa s cílem 9. května v Berlíně. Jejich záměr vyvolal nesouhlas zejména v Polsku, které má s Moskvou kvůli ruským intervencím na Ukrajině velmi chladné vztahy. Za provokaci už označila celou akci i premiérka Ewa Kopaczová.

Podle posledního průzkumu je 52 procent Poláků ostře proti konvoji nebo by se spíše klonili k tomu, aby přejezd motorkářů nebyl povolen, informoval zpravodaj ČT Josef Pazderka. „Někteří polští motorkáři se jich ale zastali, podle nich jde o apolitický krok, který má prostě připomenout oběti druhé světové války,“ podotkl Pazderka. Dokonce by je měli doprovodit na cestě přes polské území.

Předběžný program cesty Nočních vlků:

  • 25.4. - Moskva - Smolensk
  • 26.4. - Minsk - Katyň; Minsk - Brest
  • 27.4. - Brest - Vratislav
  • 28.4. - Vratislav
  • 29.4. - Vratislav - Osvětim; Osvětim - Hrabyně
  • 30.4. - Hrabyně - Ostrava
  • 1.5. - Hrabyně - Ostrava; Bělotín (Ceremonie na pohřebišti cvojáků Rudé armády s památníkem; Suchdol nad Odrou
  • 2.5. - Ostrava - Brno; Brno - Vídeň
  • 3.5. - Vídeň - Mnichov
  • 4.5. - Mnichov
  • 5.5. - Mnichov - Praha
  • 6.5. - Praha
  • 7.5. - Praha - Torgava; Torgava - Berlín
  • 8.5. - Berlín - Karlshorst
  • 9.5. - Berlín

Zaorálek už konstatoval obdobný postoj. Důvody ale nerozebírá, neboť ještě není podle něj vůbec jasné, s čím nelze souhlasit. „My nemáme potvrzeno, že někdo přijede do České republiky. Každý, kdo k nám přijde, musí dodržovat zákony České republiky a jinak si myslím, že nemá cenu nic předjímat,“ prohlásil ministr.

  • Miroslav Karas, zpravodaj ČT: „Je to skupina, která má dohromady více než 5 tisíc členů, a to nejen v Rusku, ale i například v Srbsku, v Chorvatsku, v Lotyšsku atd. Vznikli v květnu 1989. Zajímavé je, že původně ho zakládali příznivci Gorbačovovy perestrojky, tedy hospodářských a pilitických změn v tehdejším Sovětském svazu. Byli v rozporu s různými gangy, které v Rusku tehdy působily. Nyní je jeho největším posláním obnova tehdejšího Sovětského svazu. Jde o nejvíce zpolitizovaný klub v celém Rusku. Podílí se i na akcích proti dnešní opozici.“

Noční vlci se označují za apolitickou organizaci, nicméně se netají sympatiemi a podporou ruského prezidenta Putina, který s nimi udržuje kontakt. Putin se v sídle klubu objevil poprvé v roce 2009 a často Noční vlky doprovází na motorce při jejich výjezdech a přijímá je v Kremlu. Kvůli napomáhání ruské anexi Krymu se vůdcové klubu ocitli na sankčním seznamu USA, Putin jim za to udělil vyznamenání.

Členové gangu se podle Karase rekrutují ze všech sfér společnosti. „Jsou to spíš bohatší lidé. Jejich šéf je plastickým chirurgem. Je tam řada inženýrů, vysokoškolsky vzdělaných lidí. Sympatizuje s nimi řada umělců,“ konstatoval Karas s tím, že jde většinou o lidi středního věku, kteří jsou v Moskvě spojováni s místním nočním klubem.

Ruská liberální média označují Noční vlky za gang radikálních nacionalistů a násilníků vyznávajících agresivní formy pravoslavné víry. Samotní členové klubu se považují hlavně za vlastence. Letos v lednu se šéf klubu Zaldostanov stal jedním ze zakladatelů ruské odnože hnutí Antimajdan, které na Ukrajině podporovalo někdejší proruské směřování země.