Dvě a půl miliardy má po Čepru vymáhat původní věřitel

Brno - Pohledávku 2,6 miliardy korun musí po státním podniku Čepro vymáhat původní věřitel - a nesmí ji postoupit zahraniční společnosti. Vyplývá to z dnešního nálezu Ústavního soudu. Státní podnik nesouhlasil s rozhodnutím Vrchního soudu v Praze, podle kterého mohla pohledávku vůči Čepru vymáhat místo společnosti Venturon Investment lichtenštejnská firma Global Licence and Services Establishment. Pohledávka je podle Čepra fiktivní. Ústavní soud se dnes ale zabýval jen otázkou, kdo smí pohledávku u soudu uplatňovat.

Už potřetí zasáhl Ústavní soud do průběhu kauzy kolem státního podniku Čepro. V roce 2007 zrušil verdikt, který pohledávku označil za oprávněnou. V roce 2012 se postavil proti tomu, aby o peníze mohla nově usilovat neprůhledná lichtenštejnská firma, která pohledávku získala od Venturonu přes arabského prostředníka. Městský soud v Praze následně rozhodl, že v řízení bude nadále vystupovat Venturon, avšak odvolací Vrchní soud v Praze opět rozhodl o nástupnictví firmy Global Licence and Services Establishment. Následovala další ústavní stížnost.

Vrchní soud podle dnešního nálezu ústavních soudců při hodnocení procesního nástupnictví nevěnoval náležitou pozornost krajně podezřelým okolnostem. Ústavní soudci tak v podstatě dali za pravdu Čepru, podle kterého je předávání pohledávky účelovým krokem a mohlo by později zkomplikovat vymáhání nákladů řízení. Momentálně ve sporu znovu figuruje Venturon, který je ovšem v likvidaci. O procesním nástupnictví musí ještě jednou rozhodnout vrchní soud, je při tom vázán dnešním nálezem.

Ústavní soud řešil nárok na pohledávku vůči Čepru (zdroj: ČT24)

(Ne)fiktivní pohledávku řeší soudy léta

Společnost Venturon Investment získala pohledávku od firmy Bena, jež od roku 1994 využívala nádrže Čepra ke skladování pohonných hmot. Podle Čepra pohledávku vytvořila skupina kolem podnikatele Radovana Krejčíře v době, kdy ve firmě panoval chaos v evidenci pohonných látek. Bena u Čepra skladovala palivo, ale část prý nedostala zpět. Čepro to popírá, v té době už prý Bena u něj žádné palivo neměla.

„Je nejvyšší čas, aby soudy přistoupily k řešení základního sporu a po více než deseti letech vydaly nějaké meritorní rozhodnutí. Doufejme, že se toho dožijeme,“ řekl dnes ústavní soudce Jan Musil.

Spory o oprávněnost pohledávky se vedou už od roku 2007 a jejich ukončení zatím není v dohledu. Za podíl na vytvoření pohledávky loni Městský soud v Praze uložil podmíněný trest bývalému jednateli Venturonu Leopoldu Klimusovi. Ten podepsal smlouvu o nákupu pohonných hmot mezi firmami Venturon Investment a Bena, ačkoliv podle soudu musel vědět, že transakce slouží k vytvoření fikce, jež měla oklamat celníky i Čepro. Stíhání dalších aktérů zastavila amnestie.

Průběh trestního řízení měly podle dnešního nálezu zohlednit i civilní soudy při rozhodování o pohledávce, a to i přesto, že při posledním rozhodování o procesním nástupnictví ještě nepadl pravomocný verdikt nad Klimusem. „I tak měly civilní soudy k dispozici dostatek podkladů, ale ponechaly je naprosto bez povšimnutí,“ řekl soudce zpravodaj Jan Musil.