Za nejlepší záchranářský čin ocenil Zeman hrdiny ze Žďáru

Praha - Cenu za nejlepší záchranářský čin v roce 2014 dnes dostal in memoriam student Petr Vejvoda, který loni zahynul, když bránil spolužačku před psychicky nemocnou ženou ve Žďáru nad Sázavou, policejní vyjednávač Petr Gruber, který při žďárském útoku zasahoval, nebo učitelka Martina Zbytková, která zachránila dva chlapce spadlé do studny.

Mezi profesionálními týmy byli oceněni policejní pyrotechnici za vyjmutí granátu ze střechy muničního skladu při druhém výbuchu ve Vrběticích. „V případě záchranářů nemůže existovat žádná pochybnost o jejich hrdinských činech, což - přiznávám - neexistuje v řadě jiných profesí, kdy teprve dějiny v dlouhodobém horizontu ukážou, zda lidé, kteří byli oceněni v jiných oblastech života, si toto ocenění opravdu zasloužili,“ uvedl na adresu oceněných Zeman.

Zlatý záchranářský kříž oceněným na Pražském hradě předal prezident Miloš Zeman. Za Petra Vejvodu ocenění převzali rodiče. V projevu se prezident pozastavil nad odborným vyšetřováním lidí, jako byla útočnice ve Žďáru. „Plně uznávám, že nelze zcela eliminovat činy šílenců, jako byl nejenom čin šílené ženy ve Žďáru nad Sázavou, ale také čin šíleného střelce v Uherském Brodě. Na druhé straně si kladu otázku, zda psychologické testy a obecně vyšetřování duševních chorob je u nás skutečně na té úrovni, aby se podařilo alespoň některým z těchto činů zabránit,“ uvedl Zeman.

„Velmi bych si přál, abychom na lidi tohoto typu pohlíželi jako na ty, kdo ohrožují bezpečnost svých spoluobčanů, a abychom prohlídkám těchto lidí a případně umístění v psychiatrických léčebnách věnovali větší a důkladnější pozornost, než tomu bylo v minulosti,“ vyzval prezident.

Za nejlepší záchranářský čin ocenil Zeman hrdiny ze Žďáru (zdroj: ČT24)

V obchodní škole ve Žďáru nad Sázavou v říjnu zaútočila na studenty šestadvacetiletá žena, která se léčila s paranoidní schizofrenií. Žena byla obviněna z vraždy a braní rukojmích. V případě trestního stíhání by jí za to hrozilo 15 až 20 let vězení nebo i výjimečný trest, před soud ale nepůjde, protože v době činu nebyla příčetná. Do budovy střední obchodní školy vnikla žena ráno 14. října 2014 mezi sedmou a půl osmou. Nejprve napadla jednu dívku, která seděla v šatně. Podle svědkyně jí přiložila nůž na krk a křičela, ať zavolají policii, jinak ji zabije. Dívce chtěl pomoci šestnáctiletý mladík, kterého žena pobodala. Právě on na následky zranění zemřel. Pak napadla ještě další dívku a jednu si vzala za rukojmí. Na místě zasahoval policejní útvar rychlého nasazení a také policejní jednotka zajišťující ochranu Jaderné elektrárny Dukovany. Policistům se ženu podařilo zneškodnit pomocí taseru, tedy zařízení, které vystřeluje na dálku elektrický výboj.