Exministr Picek sledování Nečasové nepodepsal, o ohrožení nevěděl

Praha – U Obvodního soudu pro Prahu 1 dnes v kauze Nagyová vypovídal bývalý ministr obrany Vlastimil Picek. Prohlásil, že nevěděl o možném ohrožení rodiny premiéra a že sledování nepodepsal. Hlavní líčení bude pokračovat 18. května.

Bývalý ministr obrany Picek vypovídal kvůli kauze Nagyová (zdroj: ČT24)

„Já jsem o těchto záležitostech nevěděl, ani jsem nepodepsal pokyn ke sledování osob a věcí podle zákona o Vojenském zpravodajství,“ řekl Picek, který byl od září 2012 náměstkem ministra obrany a od března následujícího roku ministrem. Právě na podzim roku 2012 nechala podle obžaloby Jana Nečasová, tehdy Nagyová, sledovat tehdejší premiérovu manželku Radku Nečasovou a na jaře 2013 pak také své podřízené z Úřadu vlády. Výpověď byla důležitá pro obžalobu, protože Picek zopakoval, že podle něj žádné nebezpečí premiérově rodině nebo jeho tehdejší manželce nehrozilo.

Nynější starosta Brandýsa nad Labem Vlastimil Picek měl podle původního rozhodnutí soudkyně Heleny Králové vypovídat před Obvodním soudem pro Prahu 1 jako svědek v uzavřeném jednání bez veřejnosti. Důvodem měly být případné dotazy advokátů, které by se mohly týkat utajovaných skutečností. Výpověď nakonec mohli novináři sledovat. Dnes to není jediný svědek u soudu. Po krátké přestávce vypovídal pracovník Vojenského zpravodajství, jeden ze šesti svědků, které požadovala obhajoba.

Výpověď Picka k zásahu na Vojenském zpravodajství

Vlastimil Picek uvedl, že se o policejní akci ke kauze Nagyová dozvěděl 13. června 2013 brzy ráno. Po předchozím zatýkání v kauze mu volal šéf Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Robert Šlachta a žalobci, že mají povolení ke kontrole prostor Vojenského zpravodajství. Picek následně svolal funkcionáře, aby je uklidnil a vojenská rozvědka byla stabilizována. Policie ani žalobci prý nevstupovali do utajených prostor rozvědky a odnesli si některé svazky. Picek měl pouze pochybnost o tom, že dorazili žalobci z Vrchního státního zastupitelství v Olomouci, a ne lidé ze zastupitelství, pod které spadá případné prověřování vojenské tajné služby, tedy žalobci z Obvodního státního zastupitelství pro Prahu 1. 

Nečasova rodina byla podle obhajoby v ohrožení

Advokát nynější manželky expremiéra Eduard Bruna již dříve řekl, že jeho klientka údajně chtěla akcí chránit rodinu Nečase, protože se k ní dostaly informace o jejím ohrožení. Radka Nečasová se prý mohla dostat do vlivu jehovistů. Pracovníky Úřadu vlády pak chtěla Nagyová sledovat, protože údajně zneužívali služební auto k soukromým účelům.

Vedle Jany Nečasové jsou mezi obviněnými dva bývalí ředitelé rozvědky Ondrej Páleník a Milan Kovanda a zpravodajec Jan Pohůnek. Čtveřici hrozí pětileté vězení za zneužití pravomoci. Vojenští důstojníci tvrdí, že akce nebyla sledováním, ale že operativci prověřovali podezření týkající se rodiny premiéra, které přišlo „z nejvyšších míst“.

Hlavní líčení dnes pro tento týden skončilo a soudkyně jej odročila na 18. května. Termíny prý vypíše na dva týdny, kdy mimo jiné dojde na přehrávání odposlechů. Žalobci je považují za jeden z hlavních důkazů. Podle soudkyně je ale časově nemožné přehrát je všechny, protože ve spisu je 11 DVD nosičů, z nichž je například na jednom přes 400 hodin záznamu. Žalobci mají nyní za úkol vybrat, které odposlechy je nutné přehrát. Podle státního zástupce Bajgera zaberou nahrávky čas v řádu dní. V květnu, případně v červnu, by údajně mohl padnout rozsudek.