Nečas u soudu poprvé vypovídal v kauze své ženy a zneužití rozvědky

Bývalý premiér Petr Nečas dnes u soudu vypovídal v kauze své manželky Jany, dříve Nagyové, a údajného zneužití vojenské rozvědky. Popřel, že by na podzim 2012 jakékoliv sledování probíhalo. U výslechu na policii expremiér vypovídat odmítl, vysvětlení podal až nyní u soudu. Do budovy přišel sám, jeho žena Jana se pro tento týden kvůli nemoci omluvila. Soudkyně vyloučila z jednání veřejnost kvůli utajovaným informacím.

Případ je vymyšlený, jde o politickou kauzu. Tak expremiér už dříve zhodnotil údajné zneužití vojenské rozvědky. Výslechy ale naznačily, že by se do potíží mohl dostat i sám Nečas. Několik nezávislých zdrojů uvedlo, že exšéf tajné služby Ondrej Páleník před soudem prohlásil, že sledování své manželky zadal přímo on. V takovém případě by mu hrozilo trestní stíhání, protože k tomu zřejmě neměl pravomoc. Nečas ale veškerá obvinění odmítl. Více k jeho výpovědi u soudu čtěte zde.

Za všechno může Ištvan 

Měsíc poté, co Nečas rezignoval, prohlásil, že za pádem jeho vlády de facto stojí olomoucký státní zástupce Ivo Ištvan, který dozoruje vyšetřování. Ištvan podle něj není ve svém razantním přístupu jen snaživý státní úředník. Nečas Ištvana příliš nešetřil: „Možná chtěl (Ištvan, pozn. red.) někoho trumfnout, aby se mohl stát šéfem specializovaného protikorupčního úřadu (který zřizuje návrh zákona o státním zastupitelství, pozn. red.), protože premiér je přece jenom víc než řadový člen vlády nebo hejtman,“ spekuloval Nečas. V médiích se v této věci objevovalo, že šéfkou nového útvaru by se mohla stát Lenka Bradáčová. Speciální zastupitelství zaměřené na korupci má podle návrhu nového ministra spravedlnosti Roberta Pelikána skutečně vzniknout a opravdu předpokládá konec vrchních státních zastupitelství. 

Nečas v rozhovoru pro časopis Týden v té době vznesl řadu obvinění. Čeští státní zástupci podle něj začali systematicky odstřelovat ústavní činitele a politiky, protože pro to existuje společenská poptávka. Jeho osobně měli žalobci a policisté systematicky sledovat minimálně od podzimu 2011; podle Nečase tak hrozí vznik „prokurátorské republiky“. 

Ivo Ištvan, olomoucký vrchní státní zástupce
Zdroj: Vít Šimánek/ČTK

Ještě v červenci 2013 byl expremiér vyslýchán policií. „Jsou zde splétány jednotlivé příběhy a je z nich konstruována kauza, která má závažné politické a ústavní dopady,“ zlobil se Nečas po svém výslechu. „Jedná se o politický proces. Jedná se o svévoli státního zastupitelství a vykonstruovanou záležitost,“ uvedl Nečas.

Mediálně-politická bramboračka 

Nečas kvůli vyšetřování Nagyové v kauze kolem možného zneužívání Vojenského zpravodajství a údajného podplacení exposlanců ODS, kteří se vzdali mandátu a za to přijali místa ve firmách se státní účastí, 17. června 2013 podal demisi. Ve stejný den rezignoval i na funkci předsedy ODS. 

Přitom ještě 13. června tvrdil, že nemá důvod rezignovat: „Nemám důvod uvažovat o rezignaci, a tím pádem o pádu vlády,“ nechal se slyšet na tiskové konferenci. Podobně se vyjádřil i o den později ve sněmovně: situaci po razii Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) na Úřadu vlády označil za mediálně-politickou bramboračku a zatčení vedení Vojenského zpravodajství za „fatální poškození České republiky“. Odchod tří exposlanců z ODS z dolní komory a to, že posléze získali nové funkce, byl podle něj „vyvažující politický deal“, který je běžnou součástí politiky.  

Nic jsem nevěděl 

Nečas krátce poté, co soud 15. června poslal Janu Nečasovou, tehdy Nagyovou, do vazby, tvrdil, že nevěděl o sledování své ženy Radky a dalších osob Vojenským zpravodajstvím. Napsal, že takového konání hluboce lituje a omlouvá se všem, kterých se mělo týkat. Zneužití tajných služeb k osobním či politickým účelům by prý nikdy nepřipustil. 

  • Nečas: „Nikdy jsem nerozhodl ani nebyl informován o údajném sledování osob, jejichž jména jsou v současné době skloňována v médiích. Pokud se tak opravdu stalo, považuji to za závažné pochybení. Přestože jsem o tomto konání nevěděl, hluboce toho lituji a omlouvám se všem, kterých se mělo týkat.“ 

Expremiér tehdy k tomu dodal, že považuje za nepřijatelné, že dva vysoce postavení představitelé Vojenského zpravodajství údajně přijímali pokyny od osoby, která k tomu neměla jakékoliv zákonné oprávnění. O den později po večerním jednání grémia ODS prohlásil, že následující den rezignuje, což se také stalo. 

Jana Nagyová a Petr Nečas
Zdroj: ČT24

Obžalovaným hrozí pětileté vězení za zneužití pravomoci 

Jana Nečasová chtěla prý získat kompromitující materiály kvůli svému tehdy ještě utajenému vztahu s Nečasem. Advokát Bruna již dříve řekl, že jeho klientka údajně chtěla akcí chránit rodinu Nečase, protože se k ní dostaly informace o jejím ohrožení. Radka Nečasová se prý zřejmě mohla dostat do vlivu jehovistů. Nečasova exmanželka Radka ale před soudem vypověděla, že ji žádná sekta nekontaktovala a sledování si nevšimla. Současně prohlásila, že nemá ponětí ani o žádné hrozbě týkající se její rodiny, kvůli které by bylo sledování nutné. Pouze jí několikrát přišly hanlivé SMS, kterými se však dále nezabývala. Soud očekával, zda Nečasová nepotvrdí, že se jednalo o tzv. kontrasledování, jak tvrdí obžalovaní zpravodajové. Podle nich se kolem Radky Nečasové pohybovaly podezřelé osoby, kterých se sledování týkalo. Obžalovaní jsou kromě Jany Nečasové také bývalý šéf Vojenského zpravodajství Ondrej Páleník, jeho nástupce Milan Kovanda a zpravodaj Jan Pohůnek. 

Údajné zneužití vojenské rozvědky je prvním z případů týkajících se Nagyové, který se dostal před soud. Podle žalobců je bývalá významná vládní úřednice pojítkem mezi několika kauzami. Rozsáhlý spis se původně týkal podezření z ovlivňování veřejných zakázek a zneužití pravomoci ve spojení s úředníky a lobbisty. Na základě odposlechů se vyšetřovatelé dostali k Nagyové.