Obžalovaný z klášterecké vraždy je dle znalců agresivní sadista

Ústecký krajský soud začal projednávat případ znásilnění a vraždy devítileté dívky z Klášterce nad Ohří. Státní zástupce obžaloval z brutálního činu pětadvacetiletého muže, který patří k širšímu okruhu příbuzných oběti. Muž trpí podle znalců agresivním sadismem a vzrušuje ho krev. Obžalovaný se dnes před soudem omluvil, ale vypovídat odmítl. Dívka se ztratila loni v září cestou ze školy. Druhý den byla nalezena mrtvá.

„Chtěl bych se omluvit, všeho lituji. Kdyby to šlo vrátit, tak to vrátím. Nevím, co se se mnou stalo,“ řekl dnes u soudu. Dál vypovídat odmítl. V přípravném řízení se přiznal k vraždě, odmítl ale, že by dítě znásilnil. Podle státního zástupce Františka Stibora ale existuje dostatek důkazů i na prokázání tohoto skutku. Muži hrozí až 20 let vězení, případně výjimečný trest.

Soudní znalci navíc u obžalovaného odhalili závažnou poruchu. „Byla konstatována sexuální deviace. Jedná se o útočný sadismus,“ řekl žalobce. Znalci budou u soudu vypovídat ve středu, zabezpečovací detenci podle advokátky obžalovaného Michaely Tiché Madarové ale nenavrhují. „Znalec navrhuje ochranné léčení v ambulantní formě. Samozřejmě s ohledem na závěry znaleckého zkoumání a záleží i na tom, jak bude znalec vypovídat, ponecháváme na úvaze soudu, zda uloží kromě případného trestu i toto ochranné léčení,“ dodala.

Rodina oběti ani obžalovaného dnes k soudu nedorazila. Babička, se kterou dívka žila, nemá podle zmocněnce Jana Odvárky dostatek sil čelit procesu. „Stále přemítám, jestli šlo něco změnit, jestli jsem mohla poznat, že ji chce Roman zabít,“ přečetl Odvárka její vyjádření. Stejně jako otec dítěte je žena stále v péči psychiatrů. Rodina se připojila k trestnímu řízení a požaduje nemajetkovou újmu. Babička žádá 450 000 korun, matka 250 000 korun. Hlavní líčení je naplánováno do čtvrtka, kdy by mohl padnout rozsudek. Obžalovaný je od loňského září ve vazbě.

V Klášterci nad Ohří už se podle místních situace uklidnila. Zmizela improvizovaná pietní místa a na radu psychologů učitelé dětem vraždu nepřipomínají. Na hrobě dívky ale i po půl roce přibývají květiny.

Události o vraždě devítileté dívky z Klášterce (zdroj: ČT24)

Podle obžaloby muž loni 9. září odjel z Chomutova do Klášterce, kde na dívku počkal před školou už s úmyslem ji znásilnit a usmrtit. Obžalovaný, který podle svých slov trpěl už před vraždou sebevražednými sklony a zneužíval pervitin, to ale odmítl. Do města údajně přijel proto, aby od své tety, která je babičkou oběti, dostal dlužné peníze. Ta ale nebyla doma, a proto šel ke škole.

Dívka s ním údajně šla dobrovolně. „Našla nějakou prašivku a chtěla jít na houby,“ řekl v přípravném řízení. Společně odešli za město, kde si pak podle něj dívka potřebovala dojít na záchod. „Říkala, že řekne babičce, že jsem na ni při čurání koukal. Dostal jsem strach,“ doplnil obžalovaný. Dívenku pak podle žalobce škrtil a rdousil. Dítě zemřelo v důsledku udušení.

Muž se podle obžaloby na místo činu později vrátil, aby se přesvědčil, že dívka skutečně nežije. „Když si tuto skutečnost ověřil, tak odešel na nedaleký posed, kde přespal,“ přečetl státní zástupce z obžaloby. Po školačce pátraly v okolí Klášterce desítky lidí. V té době už ale bylo dítě mrtvé. Tělo policisté našli nedaleko Ciboušova druhý den. Muž uvedl, že se den po vraždě sám přihlásil na policii poté, co mluvil se svou sestrou.