Zeman vyznamená studenta ze Žďáru či Kriegla

Praha - Prezident Miloš Zeman udělí ve státní svátek 28. října Medaili Za hrdinství in memoriam studentu Petru Vejvodovi, který loni přišel o život, když bránil spolužačku před útokem psychicky nemocné ženy ve škole ve Žďáru nad Sázavou. Na Twitteru o tom dnes informoval hradní mluvčí Jiří Ovčáček. Řád Tomáše Garrigua Masaryka podle něj dostane František Kriegel, jenž v roce 1968 jako jediný odmítl podepsat Moskevský protokol, který legitimizoval srpnovou okupací.

„Pokud jde o vyznamenané v tomto roce, zpravidla se to utajuje až do poslední chvíle. Ale já jsem ve svém projevu 28. října minulého roku už řekl dva případy, kde vyznamenání udělím. První bude Medaile Za hrdinství pro studenta, který byl ve Žďáru nad Sázavou zavražděn šílenou ženou, když bránil svoji spolužačku,“ řekl dnes Zeman na besedě se studenty v Chodově na Sokolovsku při své návštěvě Karlovarského kraje. Pro vyznamenání studenta se již dříve vyslovil i premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD).

„Druhý bude Řád Tomáše Garrigua Masaryka in memoriam pro Františka Kriegela, který byl jediný, kdo v roce 1968 v Moskvě odmítl podepsat takzvané Moskevské protokoly,“ uvedl prezident. Zeman jeho plánované ocenění loni oznámil v reakci na rozhodnutí radnice Prahy 2 neudělit Kriegelovi čestné občanství.

Politik a lékař František Kriegel se nesmazatelně zapsal do paměti všech, kteří zažili události roku 1968, a to zejména proto, že jako jediný politik v srpnu 1968 odmítl podepsat Moskevský protokol. Po návratu z Moskvy mu normalizátoři jeho principiální postoj neodpustili. V roce 1969 byl vyloučen z Ústředního výboru a následně i z komunistické strany. Ten samý rok také přišel o poslanecké křeslo. Kriegel se poté zapojil do disidentského hnutí, podepsal Chartu 77, a do konce života byl pod dohledem StB. Zemřel 3. prosince 1979. Totalitní režim tehdy zakázal jeho veřejný pohřeb.

V obchodní škole ve Žďáru nad Sázavou v říjnu zaútočila na studenty šestadvacetiletá žena, která se léčila s paranoidní schizofrenií. Žena byla obviněna z vraždy a braní rukojmích. V případě trestního stíhání by jí za to hrozilo 15 až 20 let vězení nebo i výjimečný trest, před soud ale nepůjde, protože v době činu nebyla příčetná.

Do budovy střední obchodní školy vnikla žena ráno 14. října 2014 mezi sedmou a půl osmou. Nejprve napadla jednu dívku, která seděla v šatně. Podle svědkyně jí přiložila nůž na krk a křičela, ať zavolají policii, jinak ji zabije. Dívce chtěl pomoci šestnáctiletý mladík, kterého žena pobodala. Právě on na následky zranění zemřel. Pak napadla ještě další dívku a jednu si vzala za rukojmí.

Na místě zasahoval policejní útvar rychlého nasazení a také policejní jednotka zajišťující ochranu Jaderné elektrárny Dukovany. Policistům se ženu podařilo zneškodnit pomocí taseru, tedy zařízení, které vystřeluje na dálku elektrický výboj.