Za ohrožení letadla dostal Dogajev 2,5 roku

Městský soud v Praze uložil Jevgeniji Dogajevovi 2,5 roku vězení za ohrožení bezpečnosti letadla z roku 2006. Původně byl obžalován z pokusu o únos letadla, soud ale kvalifikaci zmírnil. Stroj tehdy letěl z Moskvy do Ženevy, po incidentu na palubě musel nouzově přistát v Praze.

Tehdy bankéř a bývalý fotbalista Dynama Moskva Jevgenij Dogajev, který se později nechal přejmenovat na Rotshtein, letěl v roce 2006 s rodinou na silvestrovské oslavy do Švýcarska. Silně opilý se údajně domáhal v letounu společnosti Aeroflot přistání v Káhiře. Snažil se vniknout do pilotní kabiny, vyvolal rvačku a tvrdil, že nechá letadlo explodovat. Posádce s několika cestujícími se ho podařilo zneškodnit a skončil v rukou české policie. Stroj ale kvůli tomu musel nouzově přistát na ruzyňském letišti. Letadlo po jedenácti hodinách v Praze odcestovalo s většinou cestujících do Ženevy.

Původně Rotshteinovi hrozilo až 15 let vězení. Obžaloba měla za to, že chtěl získat kontrolu nad letadlem. Podle předsedkyně trestního senátu Moniky Křikavové ale nechtěl letadlo unést a změnit jeho kurz. „To by postrádalo jakoukoliv logiku. Není to žádný terorista, kriminálník nebo gauner,“ uvedla soudkyně.

Trestný čin ovšem podle soudu Rothstein spáchal tím, že na palubě letadla oznámil nepravdivou informaci o tom, že má k dispozici nějaké výbušné zařízení. Letadlo pak kvůli tomu muselo nouzově přistát. Příčinou nestandardního chování muže na palubě bylo to, že si před letem vzal léky na bolest a ještě pil alkohol, což ukázaly dva znalecké posudky. Podle znalců sice byl příčetný, ale zároveň byl ve stavu komplikované opilosti, kvůli níž byl agresivní a měl zlost. Měl také značně snížené rozpoznávací schopnosti. „Byl ve stavu, kdy bylo hrubou chybou posádky, že ho na palubu vůbec pustila,“ zdůraznila Křikavová.

Z české vazby do britské a na svobodu

Dogajev před lety složil dvě milionové kauce, aby se dostal z vazby. Zároveň hrozil žalobou na stát o dvanáct milionů korun, protože jeho držení ve vazbě mělo porušit Evropskou úmluvu o ochraně lidských práv a svobod. Když městský soud rozhodl v září 2008, že bude jako ruský občan vydán do Ruska, kde by opět skončil ve vazbě a byl vyšetřován kvůli únosu letadla, muž se k odletu nedostavil a jeho advokátka vyřídila, že se odebral do Velké Británie, kde požádal o azyl. V prosinci téhož roku ho zadrželi Britové, místo vydání do Ruska ho ale pustili z vazby a nějaký čas musel nosit monitorovací náramek.