O sledování jsem nevěděla, řekla soudu Radka Nečasová

Praha – Bývalá manželka bývalého premiéra Radka Nečasová nevěděla o tom, že ji sleduje Vojenské zpravodajství. Řekla to před soudem, který projednává případ současné expremiérovy manželky Jany Nečasové, obžalované, že z pozice tehdejší ředitelky kabinetu předsedy vlády sledování zadala. Ve středu má před soud předstoupit i sám bývalý předseda vlády Petr Nečas (ODS). Výslechy se měly odehrát už dřív, Radku Nečasovou se ale nepodařilo předvolat a Petr Nečas se omluvil s tím, že na následující termín už dorazí. Rozsudek by mohl padnout v červnu.

Přestože brzy uplynou dva roky od chvíle, kdy policejní zásah na Úřadu vlády předznamenal pád Nečasovy vlády, soud o událostech, které mu předcházely, ještě nerozhodl. Nyní ale má před sebou důležité výpovědi bývalých manželů Nečasových. Mají objasnit okolnosti sledování Radky Nečasové a také, kdo ho vojenským zpravodajcům zadal.

Radka Nečasová oproti přípravnému řízení, kdy odmítla vypovídat, tentokrát před soudem hovořila. Řekla, že o sledování nevěděla. Současně nemá ponětí ani o žádné hrozbě, která by se týkala její rodiny, kvůli které by bylo sledování nutné. Pouze jí několikrát přišly hanlivé SMS, kterými se však dále nezabývala. Soud očekával, zda Nečasová nepotvrdí, že se jednalo o tzv. kontrasledování, jak tvrdí obžalovaní zpravodajci. Podle nich se kolem Radky Nečasové pohybovaly podezřelé osoby, kterých se sledování týkalo. Obžaloba i někteří svědci však tvrdí, že Jana Nečasová (tehdy Nagyová) sledování zadala, aby sehnala kompromitující materiály a přiměla Petra Nečase k rozvodu. Radka Nečasová soudu řekla, že nynější manželku Petra Nečase osobně nezná a nikdy se s ní nesetkala.

Jana Nečasová
Zdroj: ČTK/Roman Vondrouš

Podle bývalého náčelníka Vojenského zpravodajství Ondreje Páleníka však výpověď Radky Nečasové nic nemění. „To, že paní Radka Nečasová vypovídá, že o tom nevěděla, neznamená, že tam riziko nebylo,“ řekl bývalý šéf vojenské rozvědky, který je kvůli sledování obžalován. Stejně se vyjádřil Jan Pohůnek, který je obžalován, že se na sledování podílel. „My jsme vycházeli z informace, kterou jsme dostali, a tu jsme prověřili,“ uvedl.

Jehovisté na gripenech, žertoval státní zástupce

Žalobce Rostislav Bajger z Vrchního státního zastupitelství v Olomouci si výpověď Radky Nečasové pochvaloval. „Co je pro nás podstatné, je, že zde nebyla vyslovena žádná obava související s nějakými gripeny, nebo čímkoli ostatním, co uplatňují páni obžalovaní,“ uvedl po soudním jednání. Upozornil, že nejdříve obhajoba mluvila o ovlivňování Radky Nečasové sektou, pak se obrátila k riziku spojenému s tehdejším jednáním o gripenech. „Abychom se nedočkali nakonec toho, že jehovisté přiletěli na gripenech,“ zmínil na závěr.

Nagyová neměla o Nečasové dobré mínění, řekla soudu premiérova asistentka

Po Radce Nečasové vypovídala před soudem také někdejší premiérova asistentka Marie Zlatohlávková. Blíže popsala vztah Jany Nagyové a Radky Nečasové. Tehdejší šéfka premiérova kabinetu se podle svědkyně nevyjadřovala o Radce Nečasové v dobrém, stěžovala si, že se nestará o manžela a péči ponechává na pracovnících úřadu vlády. Avšak ani premiérova osobní asistentka neměla podle své výpovědi ponětí ani o sledování jeho tehdejší manželky ani o tom, že by jí mohlo hrozit nebezpečí.

Hlavní líčení v kauze možného zneužití Vojenského zpravodajství bude v tomto týdnu pokračovat do čtvrtka. Ve středu bude vypovídat Petr Nečas. Jeho svědectví by mělo objasnit, proč a především kdo sledování Radky Nečasové nařídil. Ondrej Páleník ve své výpovědi řekl, že to byl právě Nečas coby premiér. Páleník už dřív naznačil, že Nečas o všem údajně věděl, protože se to týkalo jeho okolí. Někdejší ministr obrany Alexandr Vondra (ODS), za jehož úřadování sledování začalo, soudu řekl, že ho neschválil ani o něm nevěděl. Nečas sám zatím nic neřekl – před policií odmítl vypovídat a vysvětlení si chce nechat k soudu. Podle dosavadních náznaků je možné, že expremiér řekne, že o sledování věděl, souviselo však s podezřelými okolnostmi okolo Radky Nečasové.

Obžaloba ze zorganizování akce viní Nagyovou. Dalšími obžalovanými jsou Páleníkův nástupce Milan Kovanda a zpravodajec Jan Pohůnek. Obžaloba tvrdí, že Nagyová zařídila kromě akce týkající se Radky Nečasové sledování některých pracovníků Úřadu vlády na jaře 2013. Podle žalobců Vrchního státního zastupitelství v Olomouci, kteří případ dozorují, se na tom podílela rozvědka a soukromá detektivní agentura. Obžalovaní vinu odmítají. Údajné zneužití vojenské tajné služby je první z více případů týkajících se Nečasové, který pokračoval obžalobou a soudem.