Nová koncepce zahraniční politiky: Už ne jen ekonomika, ale i lidská práva

Praha – Ministerstvo zahraničí vypracovalo novou verzi koncepce zahraniční politiky Česka. Oproti předchozí verzi neklade důraz jen na ekonomické zájmy, ale také na respekt k lidským právům a opírá se o odkaz Pražského jara a Charty 77. Původní linii kritizovala hlavně pravicová opozice. Stěžejní dokument, který rýsuje obraz Česka v cizině, už ministr Zaorálek předložil koaličním partnerům. Platit by měla minimálně příštích pět let.

Koncepce nově představuje širší pojetí lidskoprávní politiky. „K právům politickým přidáváme také práva na životní prostředí, práva sociální, protože se hlásíme k teorii, která říká, že v různých zemích je třeba akcentovat různou podobu a typ práv,“ řekl Lubomír Zaorálek v pořadu Týden v politice. Ministr připustil, že zdůrazňování lidských práv může v některých zemích působit konfrontačně. „Je třeba hledat různé strategie, jak debatu vést, podle prostředí, kontinentu, kultur, ale to neznamená, že můžeme ustupovat,“ dodal.

V předchozí verzi chyběla lidská práva jako součást česko-čínského dialogu. Loni přitom Pražský hrad hostil čínské investiční fórum a v říjnu do Číny zavítal prezident Miloš Zeman. Nová koncepce zahraniční politiky už ale upozorňuje na to, že kromě ekonomiky je nutné se s Čínou bavit právě o lidských právech.

Do Číny se ve druhé polovině letošního roku chystá premiér Sobotka: „Je skutečně důležité, abychom pokračovali v rozvoji intenzivních vztahů s Čínou. Tady se podařilo díky aktivitám v loňském roce získat zakázky pro naše firmy za řadu miliard na export jejich zboží do Číny.“

Koncepce se věnuje také vztahům s Ruskem: východní velmoc je sice zmiňována jako ekonomický partner, zároveň je ale nutné vnímat i rizika. Rusko prý zásadním způsobem destabilizuje evropskou bezpečnost. Podle ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka má ale koncepce platit pět let a nikdo neví, co se během té doby stane. Proto by si Česko prý nemělo před Ruskem zavírat dveře.

Podle Zaorálka si Česko nemá zavírat dveře do Ruska (zdroj: ČT24)

Právě Rusko bude jedním z klíčových témat, až bude Zaorálek probírat novou koncepci s prezidentem Milošem Zemanem: „Pro pana prezidenta je důležité, že tato koncepce obsahuje i teze týkající se ekonomické spolupráce s Ruskem. To znamená nepřerušení kontaktu s touto zemí,“ uvedl prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček.  

Dokument vyzdvihuje Spojené státy americké jako hlavního garanta euroatlantické bezpečnosti a hlásí se také ke strategickému partnerství s Izraelem.

ANO a lidovci už dokument dostali

Novou koncepci už dostali koaliční partneři sociálních demokratů. Hnutí ANO je s dokumentem spokojeno - připomínky ale má. „Jsou tady nějaké změny, máme tady problém Ukrajina-Rusko, v Maďarsku je nějaký vývoj, v Řecku je nějaký vývoj,“ upozorňuje předseda hnutí Andrej Babiš. Předseda lidovců Pavel Bělobrádek prý Zaorálkovi odevzdal své osobní poznámky k textu, konkrétnější ale nebyl.

Opoziční strany zatím návrh koncepce neviděly – ODS ale hlavní rysy vítá: „Jsem rád, že ty nejkontroverznější věci z té nové podoby zmizely, jako třeba, že navazujeme na reformní komunismus,“ uvedl předseda občanských demokratů Petr Fiala. „Očekáváme, že to bude konečně koncepce, nikoliv nějaký mžikový nápad někoho, ale že to bude mít platnost na delší období,“ dodává předseda poslaneckého klubu KSČM Pavel Kováčik.