Zaorálek: Prezidentova neúčast na moskevském defilé mě tolik nepřekvapila

Rozhodnutí prezidenta Miloše Zemana vyhnout se při cestě do Moskvy účasti na vojenské přehlídce ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka příliš nepřekvapilo. V pořadu Týden v politice uvedl, že se Zemanem o problematičnosti vzdávání pocty ruským zbraním za současné situace na Ukrajině už několik týdnů vedl dialog. A prezident se od začátku debatě o tomto aspektu návštěvy do Moskvy nebránil, uvedl ministr.

„Pamatuji si, že už při první zmínce pan prezident připustil, že je možné se o tom bavit,“ prohlásil Zaorálek. Ministr zahraničí byl požádán vládou, aby se pokusil s prezidentem najít kompromis v otázce návštěvy Moskvy. I z předchozích schůzek měl pocit, že Zeman je ochoten o účasti na přehlídce diskutovat. „A to se mi vlastně i potvrdilo,“ dodal.

Sám je rád, že se ukazuje, že i přes případnou názorovou odlišnost na záležitosti zahraniční politiky se dokáže vládní reprezentace s Hradem dohodnout na kompromisu. V bohatém programu moskevské akce si může prezident najít řadu příležitostí k účasti, míní ministr.

Odlišné názory prezidenta nejsou tak dramatické, míní Zaorálek

I když to někdy vypadá divoce, v řadě otázek na zahraniční politiku se s prezidentem Milošem Zemanem shodujeme, řekl v pořadu Týden v politice ministr zahraničí. Pochvaluje si například shodu v otázkách Evropské unie, kde spolupráce rozhodně předčí tu s předchozí hlavou státu Václavem Klausem.

I v záležitostech souvisejících s přístupem k Rusku vidí Zaorálek momenty, na nichž se s prezidentem dokázal shodnout. „Možná někdy ty věci neopisujeme stejně, různě je interpretujeme, používáme jiné výrazy. Ale nemyslím si z toho, jak znám rozhovory, že by prezident byl v pozici tak dramaticky jiné, jak to možná někdy vypadá,“ tvrdí.

Zemanův plán se setkal s nevolí ministrů

Zeman v pátek oficiálně oznámil, že se během své návštěvy Moskvy nezúčastní vojenské přehlídky k výročí konce 2. světové války v Evropě. Podle slov hradního mluvčího Jiřího Ovčáčka jeho rozhodnutí nevychází z kritiky jeho cesty ze strany politiků koalice i pravicové opozice. V Moskvě Zeman uctí památku rudoarmějců, kteří padli při osvobozování Československa. Pokloní se také 20 milionům sovětských občanů, kteří za války zahynuli. Místo vojenské přehlídky se plánuje setkat se slovenským premiérem Robertem Ficem.

Zemanova květnová cesta do Moskvy vyvolala mezi politiky řadu rozporuplných reakcí. Vláda o ní dokonce ve středu jednala až do noci. Nakonec ale rozhodnutí odložila na příští zasedání. Lidovci hrozili, že cestu nepodpoří, bude-li v prezidentově programu účast na vojenské přehlídce. Ta nepřipadala jako vhodný způsob uctění památky vojáků padlých při osvobozování Československa ani šéfovi hnutí ANO a vicepremiérovi Andreji Babišovi. Naopak premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) ještě před schůzí vlády prohlásil, že ministři za ČSSD Zemanovu cestu do Moskvy blokovat nebudou - více čtěte zde.