Češi a cizinci - mluvme spolu, vyzývá Centrum pro integraci cizinců

Centrum pro integraci cizinců (CIC) vytvořilo novou kampaň s názvem Češi a cizinci – mluvme spolu. Vysvětluje, jak co nejlépe komunikovat s jinými národy. Tři videospoty ukazují na nejčastější chyby, kterých se mnozí dopouští – odmítnutí konverzace v českém jazyce a přechod do angličtiny, zvyšování hlasu a tykání. Centrum připravilo i příručku, která má pomoci například úředníkům či učitelům, organizuje i workshopy pro studenty.

„Cizinec má být v komunikaci partner. Všichni říkají: Ať se naučí česky, když se chce domluvit. Zkouší to, používá špatné předložky a mluví s akcentem. Nejsme na to zvyklí a nesnažíme se porozumět. Cizinci tu ale s námi žijí a budou žít,“ říká autorka příručky Markéta Slezáková.

Podle šéfa Centra pro integraci cizinců Vladislava Güntera místní často odmítnou komunikovat s cizincem česky a přecházejí do angličtiny. „Jak pak můžeme chtít, aby se člověk začlenil, když se s ním odmítáme bavit česky,“ podotkl Günter. Kampaň podle něj nemá ukazovat na potíže, ale spíš na bariéry, které si sami stavíme do cesty.

Snadná pravidla pro dorozumění v češtině shrnuje nová příručka. Využít ji mohou úředníci, učitelé, pracovníci neziskových organizací i přátelé migrantů. Autorka radí mluvit v jednoduchých větách se základní slovní zásobou bez trpných rodů, spisovně, bez slangu a především pomalu. Zvýšení hlasu prý dorozumění nepřispěje, spíše se doporučuje gestikulovat či užívat mezinárodní slova. Informace má být konkrétní, případně rozdělená na postupné kroky. Důležité sdělení je lepší poskytnou cizinci i písemně.

Příručka komunikace s cizinci
Zdroj: ČT24

Cizinci mají o studium českého jazyka zájem, vloni kurzy v Centru pro integraci cizinců prošla tisícovka lidí ze všech částí světa. V hodinách se učili, co znamenají různé nápisy a zkratky, jak se má jednat s opraváři, jak se chovat při pronajímání bytu či na úřadě.

Jaké je to být v roli cizince, který nerozumí řeči, si mohli vyzkoušet také studenti mělnického gymnázia. „Když jsme byli malí, neuměli jsme slova, používali jsme zvuky, ukazování,“ vysvětluje žákům lektorka zážitkového workshopu Markéta Slezáková. Cílem je studenty naučit základní pravidla, jak vyjít cizincům vstříc a naopak jaká slova raději nepoužívat.

Více o kampani čtěte zde.