Policie navrhuje obžalovat valdického vězně z pokusu o vraždu

Jičín – Policie navrhla obžalovat padesátiletého vězně z valdické věznice z pokusu o vraždu. Na pracovišti měl totiž napadnout spoluvězně kovovou tyčí – motivem prý byly finanční dluhy. V případě odsouzení mu hrozí až 20 let vězení či výjimečný trest. Teď si 50letý muž odpykává trest vězení na 12,5 roku.

Obviněný napadl spoluvězně opakovanými údery kovovou tyčí, která měla délku 90 centimetrů a vážila téměř čtyři kilogramy. „Díky okamžité reakci spoluvězňů a také dozorců neměl útok fatální následky. Vězeň byl s těžkými zraněními převezen do nemocnice a jeho léčba si vyžádala hospitalizaci,“ uvedla mluvčí hradecké krajské policie Ivana Ježková.   

Obviněný muž policii řekl, že motivem útoku byly nevyřízené finanční dluhy, což ale napadený odmítl. K případu se vyjadřovali i znalci z oborů soudního lékařství, psychologie a psychiatrie. Vyšetřovatel v těchto dnech případ uzavřel s tím, že obviněný chtěl spoluvězně zavraždit.

Toto vyšetřování není jediným loňským případem pokusu vraždy ve valdické věznici. V březnu se pokusil zavraždit svého spoluvězně 26letý muž – podle spisu mu zasadil kladivem nejméně pět ran do hlavy. Po útoku pak odešel za dozorcem, kterému oznámil, že na toaletě zabil spoluvězně. Krajský soud v Hradci Králové útočníka letos v únoru potrestal 30 lety vězení.