Bývalý policista vysoudil 250 tisíc za stíhání v kauze Savoy

Praha – Bývalý elitní policista Jiří Dvořák vysoudil kvůli trestnímu stíhání v kauze Savoy čtvrt milionu korun. Dvořák měl zavinit únik videonahrávky z hotelu, kde spolu před prezidentskou volbou jednali hradní kancléř Jiří Weigl a lobbista Miroslav Šlouf. Kvůli načasování těsně před volbami se spekulovalo, že tam oba muži jednali o získání části hlasů ČSSD pro kandidáta ODS Václava Klause. Únik nahrávky pak zapříčinil, že se prezident volil ve veřejné volbě.

Kriminalisté Dvořáka vinili z toho, že sehnal videozáznam ze schůzky neoprávněně a pod smyšlenou záminkou, ten pak předal pracovníkovi rozvědky Petru Bakešovi. Dvořák dostal původně pokutu 40 tisíc korun a roční zákaz činnosti u policie. Odvolací senát ho ale osvobodil, protože nespáchal trestný čin - při obstarávání záznamu totiž nevěděl, že Bakeš nahrávku nepoužije ke služebním účelům. 

„U příslušníka policie soud uvedl, že sice mohl porušit předpisy, ale že to bylo jen na úrovni kázeňského provinění, nikoliv trestného činu. A to z toho důvodu, že mohl být zneužit právě příslušníkem zpravodajské služby,“ uvedla už dříve státní zástupkyně Jana Hercegová.

Petra Bakeše už dříve soudy potrestaly za zneužívání pravomoci a neoprávněné nakládání s osobními údaji tříletým zákazem působení u bezpečnostních sborů a pokutou 100 tisíc korun. 

Odvolací soud odškodnění pro Dvořáka zvýšil (zdroj: ČT24)

Dvořák původně žádal odškodnění 3,5 milionu korun: šlo o náklady za právní služby, ušlý zisk a dva miliony za nemajetkovou újmu, protože musel odejít od policie. Obvodní soud nejdřív Dvořákovi přiznal 223 tisíc: 143 tisíc jako náhradu nákladů na obhajobu a 80 tisíc za újmu. Městský soud pak toto rozhodnutí upravil tak, že právní služby neuznal a Dvořákovi přiznal 250 tisíc za nemajetkovou újmu – toto rozhodnutí je pravomocné. Dvořák se už může jen dovolat k Nejvyššímu soudu.

„Já jsem osobně přesvědčen, že by ta částka měla být vyšší, neboť se domnívám, že čtyři roky trestního stíhání se na bezúhonném člověku nějakým způsobem odrazí,“ reagoval na verdikt Dvořákův obhájce Bronislav Šerák. Sám Dvořák se dnešního jednání nezúčastnil.

Únik nahrávky z hotelu Savoy měl mimo jiné za následek to, že se Strana zelených kvůli obavě z netransparentních zákulisních dohod přiklonila k veřejné volbě prezidenta, kterou odmítali občanští demokraté. Nakonec se volilo veřejně a v souboji o funkci hlavy státu zvítězil Václav Klaus, který porazil společného kandidáta ČSSD a zelených Jana Švejnara.