Vyhnout se střetu zájmů? Prodejte podniky, zní rada Babišovi

Praha - Ministr financí Andrej Babiš (ANO) označil místopředsedu TOP 09 Miroslava Kalouska v Poslanecké sněmovně za lháře, tuneláře, zloděje a symbol korupce. Babiš reagoval na Kalouskovy interpelace ohledně partnerství státních a polostátních firem ČEPRO a ČEZ a mediálního domu MAFRA, který Babiš vlastní. „Podnikatel, když jde do politiky, by měl své podniky prodat,“ myslí si vedoucí katedry politologie a filozofie na Univerzitě J. E. Purkyně v Ústí nad Labem Daniel Kroupa. „Když se nechce vzdát podnikání, měl by se ucházet o resorty, které se jeho podnikání nijak nedotýkají,“ dodal.

„Nemám problém se střetem zájmů, když je dodržen zákon,“ domnívá se poslanec za hnutí ANO Martin Komárek. „Andrej Babiš dodržuje české zákony,“ dodal. „Střet zájmů nikdy nebude jen o zákonech, ale také o politické morálce a etice,“ poukázal ale v Událostech, komentářích europoslanec Jiří Pospíšil, podle něhož je střet zájmů Andreje Babiše největším střetem zájmů za posledních 25 let v České republice.

„Jediné férové řešení by bylo, kdyby pan Babiš prodal své firmy,“ myslí si Pospíšil, podle něhož ke střetům zájmů ministra financí dochází dnes a denně. S tím ale nesouhlasí Komárek, podle něhož by politici vlastnící firmy neměli být znevýhodňování jen pro své bohatství. „Jsem strašně rád, že bohatí lidé konečně místo toho, aby se skrývali, se rozhodli nést zodpovědnost za tuto zemi,“ uvedl Komárek.

Události, komentáře: Je Andrej Babiš ve střetu zájmů? (zdroj: ČT24)

Kroupa: Lidé ztrácí důvěru v politiku, proto volí raději podnikatele

Babišův střet zájmů podle Kroupy problémem je, což přiznává i samotný ministr financí. „Pravdou ale není, že za to nemůže,“ poukázal politolog. „Takovéto výrazy svědčí o tom, že se naše politická kultura propadá čím dál tím níž a že hrubne,“ dodal Kroupa k dnešní hádce. „Podstatou politiky je dohoda a takto se politici dohodnout nemohou,“ domnívá se Kroupa. „Veřejnost ztrácí důvěru v politiku jako takovou,“ vysvětlil příčinu obliby podnikatelů v politice.

Babiš označil Kalouska ve sněmovně za lháře a tuneláře

„Nechť Kalousek vrátí miliardy, které nakradl. Kalouskovo jedenácté přikázání zní: Neprokážeš,“ řekl Babiš. Kalousek by podle něho měl „lézt kanály“, a ne mu něco kázat. „Je to neuvěřitelná drzost,“ dodal ministr financí. Reagoval tak na jeho interpelace ohledně partnerství státních a polostátních firem ČEPRO a ČEZ a mediálního domu MAFRA, který Babiš vlastní. Kalousek v interpelacích poukazoval na „orientální“ a „nechutný“ konflikt zájmů, když „státní podniky přispívají na byznys továrníka Babiše“, pod jehož ministerstvo spadají. V civilizované Evropě by takový ministr musel podle Kalouska s ostudou skončit.

Hádka ve sněmovně: Babiš označil Kalouska za lháře a tuneláře (zdroj: ČT24)

Bývalý ministr financí Kalousek má Babišova slova za hysterický projev zoufalství. Babiš podle něho tuneluje státní podniky ve prospěch svého soukromého byznysu. „Z jeho strany je to projev zoufalství, protože nemá žádné argumenty,“ řekl místopředseda TOP 09 v reakci na Babišovy výroky na plénu.

Babiš zdůraznil, že MAFRA pořádá konference léta, byly i v době, když byli ministry financí Sobotka a Kalousek. „Nerozumím, o čem je tady řeč,“ řekl Babiš. Doporučí prý firmě ČEPRO, aby tyto akce nepodporovala. Babiš také nabídl, že vrátí peníze firmě ČEZ ze sponzorování akce, které se zúčastnil. V případě společnosti ČEPRO očekává ministerský předseda i dohodu o zvýšení kontrolní role dozorčí rady. Firmy z Babišovy skupiny Agrofert dodávají státní firmě biosložky do pohonných hmot. Sobotka soudí, že jedno až dvě místa v dozorčí radě by měla připadnout opozici.

Vydáno pod