Náklad munice i rychlý přesun: Vojáci z Chrudimi se zúčastnili cvičení NATO

Chrudim – Vojáci ze 43. výsadkového praporu v Chrudimi se zúčastnili cvičení sil rychlé reakce NATO s názvem Nobel Jump. Vojáci nacvičovali přesun na letiště i vlakové nádraží a nakládání materiálu i munice. Obdobné manévry se konají také v Nizozemsku. Vojenský plánovač NATO Mariusz Lewicki podle agentury DPA prohlásil, že aliance je s dosavadními výsledky nácviku spokojená a že první jednotky byly připraveny za méně než osm hodin od vyhlášení cvičného poplachu.

„Cvičení má za úkol prověřit aktivaci, plánování k nasazení a některé funkcionality velení, řízení a podpory, která je nutná k tomu, aby jednotka mohla vyjet a plnit úkoly podle rozkazu,“ uvedl zástupce náčelníka generálního štábu Armády ČR Jiří Baloun.  

Podle něj musí být jednotka pro Síly velmi rychlé reakce schopna nasazení do 48 hodin. S sebou si vojáci vezou zásoby a materiál na sedm dní, na další tři týdny jim je pak zajišťuje logistická jednotka. „Všechny úkoly, které se tady plní, jsou testovací fáze, která má prověřit naši připravenost tyto úkoly plnit ve zkrácené době. Zkušenosti budou využity námi i naším velením NATO v Monsu,“ dodal Baloun.  

Z chrudimského letiště tak dnes dopoledne vyrazila kolona dvanácti vozů Land Rover, která mířila na letiště v Pardubicích. Tam vojáci simulovali nakládání do transportního letounu CASA. Dalších asi 30 nákladních aut a džípů naložili odpoledne vojáci v Chrudimi na železniční vagony. „Smyslem je prověření našich aktivačních postupů a uvádění jednotky rychlé reakce do vyšších stupňů bojové pohotovosti,“ vysvětluje velitel 4. brigády rychlého nasazení Miroslav Hlaváč.

Druhá část cvičení proběhne v červnu v Polsku (zdroj: ČT24)

Dneškem cvičení skončilo – současně se podobné konalo v Nizozemsku na letecké základně v Eindhovenu. Druhá část cvičení se uskuteční od 9. do 20. června, kdy bude česká jednotka nasazena do vojenského výcvikového prostoru Zagan v západním Polsku.