Boj proti množírnám psů se bez kontroly neobejde. Nabízí se čipy

Praha – Komora veterinárních lékařů ČR a Českomoravská kynologická unie znovu upozorňují na problém psích množíren, který by pomohlo vyřešit čipování, evidence psů i zpřesnění legislativních podmínek chovu a práce veterinárních lékařů v ambulanci. Podle Vladimíry Tiché z kynologické unie je základem boje proti množírnám kontrola, tedy možnost psy identifikovat, což bez označení nejde. Takový krok by vyžadoval vytvoření celostátního registru, který by byl finančně i technicky velmi náročný. Dalo by se to přirovnat asi k databázi značek aut, uvedla pro představu kynoložka ve Studiu 6.

Ať už by se registr koncipoval jakkoli, měl by vždycky obsahovat s číslem čipu informace o plemeni, věku a pohlaví psů. Na to by navazovala data o majiteli, případně s kontaktem na něj nebo na městský úřad, kde je pes evidován. Kolik psů je dnes u nás evidováno, se podle jejích slov nedá odhadnout.

Cena čipování se v současnosti pohybuje zhruba od 200 korun až k tisícikoruně, přibližuje Vladimíra Tichá. Záleží podle ní na ceně, kterou si stanovuje ten, kdo čipování provádí. Cena se také odvíjí od typu zaváděného čipu, stejně jako od toho, zda se k zákroku váže ještě další služba.

Psí čip
Zdroj: ČT24

Čip bývá malý váleček z inertního materiálu. Umisťuje se pod kůži vlevo na krku. Čip je elektronický nosič informace s kódem, který je možné čtečkou rozpoznat. „Čipuje se už hodně dlouho a čipují se i jiná zvířata jako kočky, křečci a morčata a já opravdu nevím, že by se kdy objevil nějaký problém,“ říká k otázce zdravotní nezávadnosti kynoložka. Pouze podotýká, že u plemen s volnou kůží může čip z oblasti, kam byl zaveden, doputovat jinam. Dobrou čtečkou je ale rozlišitelný kdekoli.

Podle Tiché by si měli lidé rozmýšlet nákup psa, stejně jako si zjišťují informace o jakémkoli spotřebiči, který si jdou pořídit. „V prvé řadě by každý, kdo si pořizuje psa, měl přemýšlet nad tím, jakého si vezme a odkud. Měl by si brát takového psa, jehož majitel ho pozve domů, ukáže mu matku psa, i jak to štěně vyrůstá,“ zdůrazňuje. Kupovat štěně někde u benzinové pumpy nebo na parkovišti považuje za alarmující.

Kynoložka Tichá: Bez kontroly se s množírnami bojovat nedá (zdroj: ČT24)

Česká republika patří k zemím s nejvyššími počty takzvaných množíren. Často jimi bývá sklep nebo opuštěný kravín, kde zvířata trpí v nevyhovujících podmínkách. Jsou zavřena v malých klecích, žijí ve vlastních výkalech a trpí nedostatkem potravy. Štěňata jsou odebírána příliš mladá. Katastrofální zdravotní stav se pak s nimi i přes veterinární pomoc táhne celý život.

Na to, že pes z množírny pochází, ukazuje právě třeba to, že jeho majitelé nepustí kupujícího do bytu, prodává se bez smlouvy nebo že kupující nevidí fenu, která je matkou štěňat. Poptávku po psech z množíren vytváří především snaha na nákupu psa ušetřit.