Vláda o Zemanově cestě nerozhodla, Zaorálek má předložit podrobnosti

Praha - Vláda odložila na příští zasedání rozhodnutí o květnové cestě prezidenta Miloše Zemana do Moskvy. Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD) má předložit podrobnější informace o programu cesty na oslavy 70. výročí konce druhé světové války. Po nočním jednání kabinetu to oznámil premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Při čtvrtečních interpelacích premiér uvedl, že neschválení cesty by způsobilo „určitý skandál“, který by poškodil vnímání ČR navenek.

„Požádali jsme ministra zahraničí, aby v komunikaci ministerstva zahraničí a kanceláře prezidenta republiky zjistil aktuální podrobnosti, které se budou týkat celého programu,“ uvedl premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) na tiskové konferenci po nočním jednání kabinetu. „Zaorálek by je měl předložit příští týden a předpokládám, že bychom se k tomuto bodu měli vrátit,“ dodal. „Já myslím, že je ještě dostatek času na schválení této cesty,“ poznamenal šéf KDU-ČSL Pavel Bělobrádek.

Podle premiéra se názory ministrů na cestu různily, nicméně jednomyslně se shodli na tom debatu o schválení cesty přerušit. Lidovci už předem hrozili, že ji nepodpoří, bude-li v prezidentově programu účast na vojenské přehlídce. Ta nepřipadá jako vhodný způsob uctění památky vojáků padlých při osvobozování Československa ani šéfovi hnutí ANO a vicepremiérovi Andreji Babišovi. Naopak Sobotka ještě před schůzí vlády prohlásil, že ministři za ČSSD Zemanovu cestu do Moskvy blokovat nebudou. Náklady na návštěvu Ruska byly vyčísleny na více než 600 tisíc korun bez započítání dopravy armádním speciálem.

Sobotka: Neschválení cesty by způsobilo určitý skandál

Premiér a předseda ČSSD Bohuslav Sobotka nepokládá za vhodné, aby vláda zablokovala prezidentovi Miloši Zemanovi cestu do Moskvy. Prohlásil to během čtvrtečních interpelací. Neschválení cesty na květnové oslavy výročí konce druhé světové války by podle něj způsobilo „určitý skandál“, který by poškodil vnímání ČR navenek i obraz ústavních institucí v očích občanů. Sobotka je přesvědčen o tom, že „není na místě, abychom v této souvislosti vyvolávali takto rozsáhlý konflikt mezi ústavními činiteli“, tedy mezi vládou a prezidentem. Moskevská akce podle něj bude v podobném formátu, jakou byla už v době rusko-ukrajinského konfliktu loňská připomínka vylodění spojenců v Normandii. Někdejší předsedkyně sněmovny Miroslava Němcová (ODS) předtím poukázala na to, že Zeman se oslav zúčastní po boku zástupců „totalitářských vražedných režimů“ typu severokorejského vůdce Kim Čong-una.

Kmoníček: Co když ta přehlídka vůbec nebude součástí mezinárodní části oslav?

Účast na vojenské přehlídce představuje hlavní kritizovaný bod. Někteří ale polemizují, jestli je to problém existující, nebo vymyšlený. Podle ředitele zahraničního odboru Kanceláře prezidenta Hynka Kmoníčka není ještě znám oficiální program oslav, takže není ani jisté, jestli součástí programu bude i vojenská přehlídka. Od prezidenta by tak podle něj bylo zbytečné předesílat organizátorům do Moskvy, že by se třeba přehlídky nezúčastnil. „Prezident si může vybrat, až bude vědět, z čeho si vybírá,“ řekl Kmoníček. „Prezidenti nedělají hypotetické výběry, ti dělají výběry z věcí skutečných,“ dodal. Přehlídka současných ozbrojených sil Ruské federace může být pouze součástí národních oslav, nikoli mezinárodních. Miloš Zeman tam jede navíc jako prezident suverénního státu. „Jistě je ve svých sedmdesáti letech dostatečně rozumný, aby si vybral tak, jak je pro zájmy České republiky nejlepší,“ zmínil Kmoníček.

O konkrétním programu oslav v Moskvě bude mít podle Lubomíra Zaorálka (ČSSD) ruská strana jasno až kolem 4. května. Podle bývalého velvyslance ČR v Rusku a v USA Petra Koláře není běžné, aby byl program znám s tak malým předstihem, ale může se to stát. „Zeman může už teď jasně říct, že se nebude účastnit vojenské přehlídky. Nic tragického by se nestalo. Může se inspirovat prezidentem Kiskou nebo kancléřkou Merkelovou. Může se účastnit části oslav, která skutečně bude pouze tou pietní částí, kdy je naprosto v pořádku, že se vzdá hold a uctí památka osvoboditelů Československa,“ dodal Kolář. Mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček řekl, že podrobnosti budou známy po návratu přípravného týmu z Moskvy, který do Ruska odletí do dvou týdnů.

Kim Čong-un na přehlídce

"Já upozorním na všechny možné ohledy a prezident předem řekl, jak se k tomu zachová. Bude se chovat, jako kdyby prezident Kim Čong-un nebyl přítomen, nepodá mu ruku," uvedl Hynek Kmoníček.

Zeman se opakovaně vyjádřil, že nehodlá změnit svůj úmysl jet do Moskvy na oslavy 70. výročí konce druhé světové války a na cestu je hrdý. Neúčast by podle něj byla urážkou sovětských vojáků, kteří padli při osvobozování Československa.