Vláda chce ulevit oznamovatelům korupce

Praha - Vláda ve středu schválila návrh novely trestního řádu a trestního zákoníku, který má mimo jiné motivovat k oznamování korupce. Mezi základní cíle novely patří také úprava pravidel pro trestní stíhání poslanců, senátorů nebo soudců a zavedení trestnosti i u přípravy krácení daně.

Motivovat k oznamování korupce by mělo znovuzavedení určité formy účinné lítosti do trestního řádu. Když dnes někdo oznámí korupci, hrozí postih oběma stranám. Tato hrozba může zabránit úplatkářství odhalit. Policii pak mohou v některých případech chybět důkazy o korupčním jednání, nebo se o něm ani nedozví. Novela počítá například s tím, že policie dočasně odloží trestní stíhání člověka, který oznámil korupci, pokud slíbil nebo poskytl úplatek jen proto, že o něj byl požádán, a zároveň to nahlásil bez zbytečného odkladu.

V současnosti zná trestní řád např. institut spolupracujícího obviněného, u kterého může být i upuštěno od potrestání. Při řízení musí spolupracovat se státním zastupitelem při objasnění zločinu spáchaného v souvislosti s organizovanou skupinou. Aktuálně tento status využila v kauze kolem Davida Ratha Ivana Salačová. Od soudu odešla v úterý 7. dubna 2015 s podmínkou, zatímco řada dalších obviněných dostala od soudu trest nepodmíněný. Jako příklad spolupracujícího obviněného může posloužit i obviněný v kauze lihové mafie - bratr jejího šéfa Tomáš Březina. Ten pomohl odkrýt nejen nelegální obchody s lihem svého bratra, ale třeba i byznys otce a syna Pražanových, které obvinila policie nedávno z daňových úniků za 350 milionů korun.

Novela, na které se vláda shodla, se také snaží vypořádat s překážkou v podobě poslanecké imunity. Policii by tak měla umožnit, aby zajistila důležité důkazy a „schovala“ je na pozdější dobu. Pak by mohla policie stíhání pouze přerušit do doby, kdy bude moct být dotyčný opět stíhán, tedy například po uplynutí poslaneckého mandátu. Pokud nyní chce policie poslance obvinit, musí nejprve požádat sněmovnu o jejich vydání. Pokud nejsou vydáni, tak ústava jejich stíhání dovoluje až poté, co o funkci přijdou. Mezitím nemůže trestní stíhání pokračovat, musí být zastaveno a policisté mohou přijít o důležité stopy nebo svědky.