IKEM: Drobné umělé srdce nahradí to skutečné na tři dny

Praha – Institut klinické a experimentální medicíny (IKEM) začal používat novou srdeční pumpu. Dokáže nahradit činnost srdce na 72 hodin. Dává tak lékařům více času k zajištění orgánu k transplantaci, v některých případech se původní srdce v mezidobí dokonce dokáže vzpamatovat. Výhledově by lékaři mohli přístroj používat k léčbě těžkých případů infarktu myokardu.

Události: Nová naděje pro pacienty s akutním selháním srdce (zdroj: ČT24)

Katetrem v cévě v třísle do těla vniká náhradní srdce. Během několika minut jej potom lékaři dokáží přemístit do oblasti chlopně, kde se malý přístroj rozvine a pumpuje krev. „Je to velmi rychlá a efektivní stabilizace pacienta, vhodná především pro nemocné s kardiogenním šokem,“ uvedl vedoucí lékař Centra mechanických srdečních podpor IKEM Ivan Netuka.

Náhrada vydrží až tři dny, během nichž se stav nemocného stabilizuje a lékaři mohou rozhodnout o další léčbě. V některých případech může dokonce srdce začít díky mechanické podpoře znovu správně fungovat. „Může dojít ke krátkodobé úzdravě srdečního svalu. Nebo nedojde a potom musíme podstoupit složitější operaci,“ shrnul ředitel IKEMu Aleš Herman. Potom je pacientovi implantována dlouhodobá srdeční podpora s výhledem transplantace srdce.

Český IKEM je první instituce na světě, která přístroj PHP Heart Mate používá. Zatím zapojili náhradní srdce čtyřem pacientům, kteří byli ve vážném stavu. „Týden před operací jsem už ani nevnímal. Tlak byl strašně nízký, bylo mi hrozně. Člověk je úplně otupělý,“ popsal pacient IKEMu Jan Borovka.

Mechanické srdeční podpory používá IKEM téměř dvanáct let. Za tu dobu pomohly více než 300 pacientům institutu, loni jich bylo 40. Oproti dosavadním je nová PHP menší a efektivnější. „Umělé srdeční podpory se zmenšily, technologie je stále dokonalejší, fungování efektivnější a především se díky nim výrazně snížil počet pacientů, kteří se na čekací listině nedožijí transplantace srdce. Navíc, nemocní se k zákroku dostávají v mnohem lepším stavu,“ poznamenal Ivan Netuka.

Zatím lékaři nepoužili nový přístroj k léčbě infarktu myokardu, studie, ke které se léčba zatím využívá, ho vynechala. Časem by ale Heart Mate mohl představovat velmi důležitého pomocníka k překonání těžkých případů. „My si myslíme – spolu se zahraničními kolegy – že právě pacienti po těžkém akutním infarktu myokardu budou vhodní pro tuto terapii,“ uvedl Jiří Malý, zástupce přednosty pro vědu a výzkum Kliniky kardiovaskulární chirurgie Institutu klinické a experimentální medicíny.

Čtyři pacienti dostali v pražské Krči nové umělé srdce zkušebně v rámci výzkumu. Pokud se podpora osvědčí, do běžného používání by se mohla dostat v průběhu příštího roku.

Vydáno pod