Sedm lidí půjde před soud kvůli zakázkám na Homolce

Praha – Na sedm lidí z bývalého vedení Nemocnice Na Homolce podal státní zástupce obžalobu za to, že podle závěrů policejního vyšetřování předražili zakázky na digitalizaci chorobopisů a nákup gamanože. Jeden člověk navíc čelí obvinění z napadení. Hlavní líčení však začne až za několik týdnů nebo dokonce měsíců, upozornila mluvčí pražského městského soudu.

Státní zástupce Zdeněk Matula obvinil z manipulace zakázky na digitalizaci chorobopisů šest lidí. Další dva čelí obžalobě za nevýhodné zadání zakázky na nákup Leksellova gama nože, za kterou dostali více než pětimilionový úplatek. Jeden gama nůž přitom v té době Homolka již měla. V případě digitalizace vyčíslili vyšetřovatelé škodu bezmála na 57 milionů korun. Ukázalo se, že drahou zakázku nakonec velmi lacino provedlo družstvo invalidů, zbylé peníze se „ztratily“ na cestě, policie míní, že si je rozdělili obvinění. Podle státního zástupce jednali obžalovaní jako organizovaná skupina. Obě zakázky jsou z roku 2009.

Jako důkazy mají posloužit záznamy převodů na účtech, smluv a posudků, které poukazují na to, že šlo o zmanipulované zakázky, ale především odposlechy a elektronický deník bývalého ředitele nemocnice Vladimíra Dbalého. Nejpřísnější trest hrozí za uplácení dvěma lidem, a to pět až dvanáct let vězení. Obžalobu poslal Městskému soudu v Praze, podle mluvčí soudu Markéty Puci tam zatím nedorazila. Ani až se tak stane, nezačne líčení ihned. „Je to v řádu týdnů až měsíců podle složitosti a velikosti spisového materiálu,“ přiblížila mluvčí.

Konkrétní jména obžalovaných nechtěl Zdeněk Matula uvést. Podle serveru Lidovky.cz je mezi nimi bývalý ředitel nemocnice Vladimír Dbalý, který v minulém týdnu na kauci mohl z vazby. Pobyl v ní deset měsíců. Policie loni v souvislosti s tendry na gama nůž a digitalizaci archivu obvinila také někdejšího Dbalého náměstka Michala Toběrného a dalších pět lidí z Homolky, ministerstva zdravotnictví i firem, které dostaly sporné zakázky. Vedle bývalého ředitele skončil v průběhu vyšetřování ve vazbě také člen vedení jedné z dceřiných společností nemocnice Petr Kutil, kterého do vazby poslal Okresní soud pro Prahu-západ za to, že napadl svědka.

Policie se nejprve zaměřila na činnost vedení Nemocnice Na Homolce kvůli veřejné zakázce na digitalizaci chorobopisů, kterou zadala Nemocnice Na Homolce v červenci 2009. Hlavním kritériem byla cena. Soutěž vyhrálo sdružení DISOL Group. Policie tvrdí, že zmanipulováním zakázky vznikla nemocnici škoda nejméně 57 milionů korun. Později přibylo obvinění z přijetí úplatku 5,7 milionu korun při zakázce na gama nůž. V minulém týdnu přidala policie další obvinění za zmanipulování zakázky na účetní služby, kvůli kterému šla do vazby bývalá hlavní účetní Nemocnice Na Homolce Emília Bialešová. Znovu obviněn byl i Vladimír Dbalý.