Advokáti neuspěli, odposlechy v kauze Rath posloužily jako důkaz

Praha - Odposlechy telefonních hovorů a místností v kauze bývalého poslance Davida Ratha byly u soudu nakonec použitelné. Soudce Robert Pacovský to uvedl při odůvodnění rozsudku nad manželi Kottovými a dalšími obviněnými v kauze. Jejich kvalitu a význam často při hlavním líčení zpochybňovali advokáti. Státní zástupce odposlechy naopak označil za jeden z pilířů obžaloby.

Odposlechy od počátku zpochybňoval například advokát Kottových Tomáš Sokol. Na řadě míst podle něj nebylo vůbec jasné, co kdo říká. Pacovský uznal, že některé odposlechy byly těžko srozumitelné a některé vůbec. „Nicméně pokud zdejší soud udělal skutkové závěry, tak ve všech případech jsou odposlechy srozumitelné a lze o ně závěry opřít,“ řekl.

Manžele Kateřinu a Petra Kottovy soudce poslal za korupci na sedm a půl roku do vězení. Spolupracující obviněná Ivana Salačová dostala tříletou podmínku s odkladem na pět let. Dalších šest obžalovaných si vyslechlo tresty od podmínek do pěti a půl roku vězení. Rozsudky nejsou pravomocné. Sám Rath se dnes verdikt nedozvěděl, kvůli průtahům soud jeho případ projednává zvlášť.

Takový hezký penízky. Lesklý, takový žluťoučký

Právě Salačová pomohla rozkrýt řadu odposlechů. O úplatcích se například Kottovi s Rathem bavili kódovaně jako o králících. Jedna ze schůzek s Rathem, která se údajně týkala uplácené zakázky na opravu gymnázia, byla označována zase jako "vyšetření u lékaře„. Dalšími kódy používanými ve zprávách o gymnáziu byla podle Salačové slova hory a moře. Pancová například podle policejních záznamů z března 2012 psala, že by radši jela “k moři než do hor". Podle Salačové byly tyto výrazy domluveny dopředu a označovaly různé varianty opravy hostivické školy. 

Přepis odposlechů mezi Rathem a Kottovou:

Kottová: Co má k dispozici. Jo. To bys byl hodnej. Já bych je chtěla i mít, takový hezký penízky.

Rath: Takový hezký penízky. Lesklý, takový žlutě, žlutě pěkný. Takový hezký, takový žluťoučký.

Kottová: Jo, jo, abych je měla. Nekazí se to, neplesniví. Můžeš je schovat dobře.

Rath: No, přesně. No, no. Cha, cha, cha, cha.

Kottová: Jenom je schovat někam.

Rath: Kam, do kapsičky?

Kottová: Do kapsičky, abych měla na zlý časy. Chi, chi, chi.

Rath: Cha, cha, cha.

Zdroj: Právo


Přepis dalších odposlechů si můžete přečíst zde.

Šifrovaný jazyk je patrný například z debaty, která se podle Insideru odehrála v pátek 6. ledna u Kottové v její ředitelské kanceláři kladenské nemocnice. V místnosti tehdy byl i Kott a Salačová. Ta nejprve Kottové říká, že má připraveno 2,8 milionu korun ze zakázky na rekonstrukci hostivického gymnázia. Kottová proto telefonuje Kottovi a v šifrách s ním domlouvá převzetí peněz.

Kottová: „Prosim tě, jak jsme se domlouvali, ohledně toho, že by nám paní inženýrka přinesla ještě králíky. Bylo by lepší, kdyby nám přinesla je v pondělí, kvůli tomu, jak jako máme místo v lednici, a nebo že by jsi k ní přijel v úterý ráno? Co je lepší? Vona sem stejně jede, víš, takže by ty králíky vzala sem. Vona sem jede na půl druhou, viď. Jó, že je dáme když tak do ledničky tady. Jo? Dobře, pa.“

Když Salačová odejde, dorazí do kanceláře Kott a zjistí, že se jim dohodnutý termín nehodí:

Kott: „Tak to přehodíme na úterý. Já jí zavolám.“

Kottová: „Dobře, zavolej jí ohledně těch králíků.“

Kott: „Že někam ještě jedem, že by, že by…“

Kottová: „To maso se nám zkazilo. Takže samozřejmě ráno.“

Kott telefonuje Salačové: "Ahoj Ivo, prosím tě, malá změna. My totiž v pondělí potom ještě jedeme pryč, a králičina by se zkazila. Mohl bych se teda zastavit v úterý u tebe. Jo? V kolik? V osum jsem u tebe. V úterý. Jo, supr. Už mi kručí v bříšku, už mi kručí v bříšku. Chi chi. Čau čau."

Události: V Rathově kauze padly první tvrdé tresty (zdroj: ČT24)